Foto: Amel Bali

"Ik beperk mij niet tot één stijl"

  Cultuur

Amel Bali

Burger in het zonnetje

Urmie Pherai uit Berkel en Rodenrijs houdt van jongs af aan van kunst. Sinds elf jaar is ze geboeid geraakt door het schilderen. Hoewel ze niet graag op de voorgrond treedt, heeft ze sinds 15 januari een solo-expositie in de hal van het gemeentehuis. Ze schildert onder de naam Armand. Haar schilderijen zijn heel divers en markeren daarmee ook haar brede interesseveld. Voor belangstellenden zijn de schilderijen nog tot 27 februari te bezichtigen in de hal van het gemeentehuis.

BERGSCHENHOEK – Voor Pherai is het de eerste keer dat ze een solo-expositie heeft. "Het was erg spannend, want ik treed niet graag in het openbaar." Ondanks dat werd ze overgehaald door het enthousiasme van haar buurman, om haar werken te exposeren in het gemeentehuis. Dinsdag 15 januari vond de opening van de expositie plaats. "Er waren ongeveer 80 man aanwezig. Het was een informele en gezellige opening", zegt Pherai tevreden.

"Zolang ik mij kan herinneren ben ik al geïnteresseerd geweest in kunst." Pherai is een fervente museabezoekster. "Ik ga ook graag langs kunstenaars, bijvoorbeeld tijdens kunstroutes." Pherai beperkt zich niet alleen tot de omgeving, maar reist door het hele land op zoek naar kunst en gaat graag op schildervakantie. "Je leert kunstenaars door het hele land kennen. Los van het feit dat ik het heel leuk vind, leer ik ook veel van de mensen. Het zijn allemaal mensen met wie je dezelfde passie deelt. Ik verbaas me er ook over hoeveel mensen zich met kunst bezig houden, toch meer dan gedacht", zegt Pherai peinzend.

Hoewel haar interesse voor kunst al op jonge leeftijd aanwezig was, begon Pherai pas elf jaar geleden met schilderen. "Ik werd een keer uitgenodigd door een jubilaris." Ze vierde haar jubileum met een workshop schilderen. "Sindsdien ben ik blijven schilderen, het heeft me tot op heden niet meer los gelaten." In de loop van de jaren heeft Pherai zich ontwikkeld op het gebied van schilderen. "Door het vele doen leert men." De expositie van Pherai toont haar brede interesse voor verschillende soorten onderwerpen en stijlen. "Zo sta ik ook in het leven. Ik heb brede interesse. Ik beperk mij niet tot één stijl en wil dat ook niet. Mijn werk is ook een vertaalslag van het feit dat ik breed georiënteerd ben. Mensen waren tijdens de opening van de expositie verbaasd, dat er zoveel verschillende stijlen te zien waren." Haar inspiratie kan Pherai uit van alles halen. "Soms zijn het de mysterieuze wolken. Soms kan ik ook heel geboeid raken door een verwelkte bloem en hoe die van kleur veranderd. Al je er goed naar kijkt zie je er van alles in." Pherai heeft in ieder geval nog genoeg onderwerpen, die ze wil uitwerken. "Ik heb een databank aan onderwerpen. Ik weet niet of ik ze allemaal in dit leven krijg uitgewerkt", vertelt ze lachend. Pherai hoopt nog lang door te kunnen schilderen. "Ik hoop ook vooral dezelfde mate van plezier hierin te behouden."

Meer berichten