Foto:

Muzikaal genieten in O.L. Vrouw Geboortekerk

  Cultuur

Redactie

Zondag 17 februari organiseert de Vriendenstichting van de O.L. Vrouw Geboortekerk een concert van het Alphens Kozakkenkoor en Klezmerband Nigun. Het optreden van het Kozakkenkoor in de kerk in Berkel stond al langer gepland. Bij de voorbereidingen ontstond spontaan het idee ook Nigun uit te nodigen, dat hierop enthousiast reageerde. In november traden de muziekgezelschappen voor het eerst samen op met groot succes.

Berkel en Rodenrijs - Beide muziekgenres komen oorspronkelijk uit Oost-Europa, waarbij de klezmermuziek door de eeuwen heen is gekleurd door Roemeense, Russische, Bulgaarse en Joodsreligieuze invloeden. De kozakken zijn altijd trouw geweest aan de tsaar en de Russisch Orthodoxe kerk en daar komen hun liturgische liederen vandaan. Tijdens hun militaire expedities ontstonden daarnaast hun romantische, gevoelige en opzwepende liederen. Het Kozakkenkoor heeft zijn eigen solisten en de combinaties van bassen en baritons met tweestemmige tenoren geven een bijzonder harmonieus geheel. Uit het samenspel van kozakken en klezmermuziek tijdens het concert ontstaat een nieuwe dynamiek, die de luisteraar ook meevoert door haar vrolijkheid en uitbundigheid.
De akoestiek in de prachtig gerenoveerde O.L. Vrouw Geboortekerk is voor de musici een bijzondere ervaring. De kerk heeft inmiddels de allure gekregen van een volwaardige concertzaal. Na afloop kunnen publiek en musici bovendien nog gezellig napraten in 't Koetshuys onder de kerk.
Het concert begint om 14.30 uur. Inloop vanaf 14.00 uur. Kaarten à € 15,- inclusief koffie/thee zijn verkrijgbaar bij Primera van der Poel en Boekhandel van Atten. Leden van KBO/PCOB krijgen daar op vertoon van hun ledenpas € 5,- korting. Alleen zolang de voorraad strekt zijn ook aan de zaal kaarten verkrijgbaar. Ook daar geldt dan dezelfde kortingsregeling. Die dag rijdt de 3B-Bus naar het evenement, tijdige aanmelding is daarvoor noodzakelijk.

Meer berichten