Petra van Vliet (r) vertelt bij een van haar kunstwerken haar verhaal aan wethouder Ankie van Tatenhove. Foto Kees van Rongen
Petra van Vliet (r) vertelt bij een van haar kunstwerken haar verhaal aan wethouder Ankie van Tatenhove. Foto Kees van Rongen (Foto: Kees van Rongen)

Verbluffend resultaat dagbesteding

  Cultuur

Kees van Rongen

Zichtbaar in gemeentehuis

De expositie Zichtbaar van Doel Delfland Lansingerland in de hal van het gemeentehuis werd afgelopen donderdag door wethouder Ankie van Tatenhove geopend. Acht mensen met psychiatrische problematiek hebben 31 uiteenlopende kunstwerken tentoongesteld. Zangeres Regina zorgde met gitaar en zang voor live muziek.

Bergschenhoek - Doel Delfland Lansingerland helpt mensen met psychiatrische problematiek een plek te vinden in de maatschappij door middel van dagbesteding.

Beeldend kunstenaar Marc Vercouteren is een van de activiteitenbegeleiders bij Doel. "In het schilderlokaal van De Leeuwerik in Bleiswijk help ik elke woensdag en vrijdag mensen met schilderen en tekenen. We hebben deze expositie als thema Zichtbaar gegeven. Over het algemeen treden deze mensen niet naar buiten. Hiermee laten ze iets bijzonders van zichzelf zien met dit verbluffende resultaat."

Zichtbaar was vorige week ook het thema van de Week van de Psychiatrie. Daarom is de opening van de expositie deze week. "Gemeente Lansingerland wil graag eenmaal per jaar de hal van het gemeentehuis voor deze tentoonstelling beschikbaar stellen," zegt wethouder Van Tatenhove. "Het is alweer voor de derde keer. Menige bezoeker, die hier komt voor paspoort, rijbewijs en tal van andere zaken gaat dan ook even kijken naar deze kunstwerken. Ik ben vooral benieuwd naar de verhalen van deze kunstwerken." Petra van Vliet heeft drie kunstwerken tentoongesteld. Zij vertelde haar verhaal aan de wethouder, die onder indruk was van de kwaliteit van de kunstwerken.

"Behalve in De Leeuwerik begeleiden we ook mensen op de gesloten afdeling in Kliniek IJsselstraat," vertelt activiteitenbegeleidster Gisella de Mooij. "Een van hen heeft een Van Gogh nagebootst in acht portretten, dat ook in deze expositie te zien is. Met hulp van Marc Vercouteren is het een schitterend schilderij geworden."

Dagbesteding bij Doel bestaat niet alleen uit schilderen en tekenen. "We hebben een breed aanbod aan activiteiten dat mensen helpt actief te zijn en contact te hebben met andere mensen," legt locatiecoördinator Mahdokht Koopidar uit. "Midden in het centrum van Berkel en Rodenrijs zijn er allerlei activiteiten in De Koepel aan de Raadhuislaan 9. Dinsdag en donderdag kan men er terecht voor spelletjes, breien, haken, boekenruil, yoga en bingo. In De Leeuwerik aan de Leeuwerikstraat 2 in het centrum van Bleiswijk zijn woensdag en vrijdag behalve schilderen ook spelletjesmiddagen."

Met de expositie in de hal van het gemeentehuis van Lansingerland aan de Tobias Asserlaan 1 in Bergschenhoek, die nog tot en met 25 april te bezichtigen is, wil Doel, dat er meer openheid ontstaat en dat dit tot meer begrip en verbinding leidt voor mensen met psychiatrische problematiek.

Meer berichten