Nola Sloot met haar viool
Nola Sloot met haar viool (Foto: Amel Bali)

Nola Sloot, winnares DEB Challenge

  Cultuur

Amel Bali

Burger in het zonnnetje

Nola Sloot (18) uit Bleiswijk, speelt al bijna 15 jaar viool. Met haar optreden won ze de eerste editie van de DEB Challenge in Theater 't Web. Ze speelde 'Meditation' van de Franse componist Jules Massenet. Met deze vertolking won ze een cheque ter waarde van €250,-. Voor Nola was het de eerste keer dat ze mee deed met een wedstrijd. "Ik speel normaal gesproken meer voor mijn plezier en tijdens concerten, maar niet zozeer om iets te winnen", zegt Nola.

BLEISWIJK – Nola komt uit een muzikale familie. Haar beide ouders hebben aan het conservatorium gestudeerd en haar moeder is muziekdocente. Als kind raakte ze geïnteresseerd in vioolspelen door een vriendin van haar moeder, die ook viool speelde. "Ik zag het bij haar en wilde het ook doen." Als kind vond Nola het niet altijd even leuk om te oefenen, haar ouders stimuleerden haar om toch door te gaan. "Mijn ouders hebben wel ervoor gezorgd dat ik nog steeds viool speel. Pas toen ik wat ouder werd kreeg ik echt plezier in het viool spelen. Vanaf mijn negende doe ik ook mee met bandjes en orkesten. Ik kreeg toen ook steeds meer vriendinnen, die ook viool spelen en dan kijk je wel naar uit om ze weer te zien."

Nola begon op haar vierde met vioolles bij het Rotterdamse conservatorium Codarts. Sinds een half jaar volgt ze les bij de bekende violist Misha Furman. "Hij is een hele goede docent en ik ben blij dat ik les van hem heb", zegt Nola. Het mooiste aan vioolspelen vindt Nola dat je samen met anderen kan spelen en er iets moois van kan maken. Vioolspelen biedt nog steeds uitdaging voor Nola. "Ik denk niet dat je snel uitgeleerd raakt." Vorig jaar ging ze voor het eerst naar de zomercursus Woudschoten, een tiendaags kamp waar kinderen t/m 12 jaar, uit heel Nederland bij elkaar komen om muziek te maken. Het beviel zo goed dat Nola in augustus weer meegaat.

In eerste instantie wilde Nola eigenlijk helemaal niet meedoen met de talentenjacht. "Ik vond het best wel spannend, ook omdat niet veel mensen viool spelen", zegt Nola. Haar ouders waren echter van mening dat Nola het gewoon moest proberen. "Ze zeiden 'doe nou maar mee en wie weet leer je weer nieuwe mensen kennen.' Ik had ook niet verwacht dat ik zou winnen", zegt Nola. "Ik dacht juist dat Maureen zou winnen." Hoewel Nola het van tevoren spannend vond, heeft ze geen last van de spanning tijdens het optreden zelf. "Ik ben nooit zenuwachtig tijdens een optreden", zegt Nola. "Ik speel al heel lang viool en heb best al wat optredens gehad." Nola vond de DEB Challenge in ieder geval geslaagd. "Het was heel leuk om mee te doen en ook leuk dat de hele buurt bij elkaar kwam."

Volgende week is Maureen Sebel onze burger in het zonnetje. Zij behaalde met haar zangtalent de 2e plaats tijdens de Deb Challenge.

Meer berichten