Logo 3B-krant.nl


Samensteller Ton Buurman voor het Polderhuis waar hij in werd geboren. Zijn en Bas Metselaars boek is in de verkoop gegaan. Foto: GvL.
Samensteller Ton Buurman voor het Polderhuis waar hij in werd geboren. Zijn en Bas Metselaars boek is in de verkoop gegaan. Foto: GvL. (Foto: Gerrit van Loon)

Boek over Bergschenhoekse historie

  Historie

Door Gerrit van Loon

De Historische Vereniging 'den Berchsen hoeck' bestond afgelopen zondag precies 25 jaar. Ter ere van dat jubileum werd een boek uitgebracht, geschreven door dorpshistoricus Bas Metselaar (90). De 3B-Krant ging op bezoek bij samensteller Ton Buurman (75).

Bergschenhoek – Het was afgelopen zaterdagavond een goede fuif. Bas Metselaar zag voor het eerst zijn boek met harde kaft. Medeoprichter van de vereniging Dick den Bakker werd door wethouder Ankie van Tatenhove het erelidmaatschap opgespeld. De muziek kwam van een jazzband en het koor Aan de oever van de Rotte. De vereniging heeft 350 leden in de leeftijd van 50-90 jaar. Het boek is het vijfde uitgegeven boek. Eerder verschenen boeken bij de fusie van de gemeentes in 2007 en bijvoorbeeld bij het 350-jaar bestaan van de Hervormde Kerk.

Samensteller Ton Buurman woont op uitstapjes naar Delft en Rodenrijs na zijn leven lang in Bergschenhoek. Geboren in het Polderhuis. Zijn vader was opzichter van de polder. Tegenwoordig woont Buurman aan De Wilgen op steenworpafstand van zijn geboortemonument. Trots bladert hij door het jubileumboek vol met vertellingen over het oude Bergschenhoek. "Toen was het een liefelijk en avontuurlijk dorp met een dorpskern vol kleine huisjes en winkels. Het is nu meer een ongezellig forensendorp geworden", vindt Buurman.

In het boek zit maanden werk, niet zonder risico's. Schrijver Bas Metselaar (90) is van de oude stempel. Hij weet de tekstverwerker op zijn computer te vinden, maar documenten opslaan op de harde schijf? Lastig. De verhalen gaan over de kastelein van herberg Rozenboom, ingepikte kerkklokken door de Duitsers, de stijlvolle uitvaart in 2014 van boer Arie Gijsenberg (104). Over de klapwaker (aansteker van de gaslantaarns), azijnsteker en biersteker. In het boek, dat voor 30 euro te koop ligt bij de Jumbo, staat ook meer over caféhouder Kees Kraan, die tevens de ondergrond legde voor de eerste grasmat van De Kuip, bij de bouw in 1937.

"Bas heeft veel oud fotomateriaal, maar schoot ook zelf kiekjes. Het viel hem op dat dames tegenwoordig met van die gaten in spijkerbroeken lopen. Hij fotografeerde toevallige voorbijgangers. Zo belandde voormalig tophockeyster Fatima Moreira de Melo (vriendin van tennisser Raemon Sluiter) in het boek. In schamele kledij", toont Buurman, zelf fervent tennisser bij LTC Triomf.

Van de 500 exemplaren is bijna de helft al vergeven. Wees er snel bij. "Voor je het weet valt Bergschenhoek met Lansingerland en samen met Pijnacker-Nootdorp onder één grote gemeente Oostland", aldus Buurman.

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox