Foto:

Cadeautip: prachtig koffietafelboek

  Historie

Simone Langeveld

Monumenten Lansingerland

De boekpresentatie van 'Monumenten in Lansingerland' vond dinsdagavond 20 november plaats aan de Tobias Asserlaan in de transparante ontvangstruimte van het gemeentehuis van Lansingerland. Het boek is een mooi geïllustreerd overzicht in een luxe uitgave over de rijkdom van de monumentale bebouwing in de dorpen Bleiswijk, Bergschenhoek en Berkel en Rodenrijs.

Lansingerland - Jouke Post, Ron Tousain en Botine Koopmans vertelden als promoters en auteurs van dit boek. Jouke Post (woonachtig in Bergschenhoek) is de ex-voorzitter van de Commissie Cultureel Erfgoed (CCE) en zeer betrokken bij wat nog resteert aan bebouwing met historische en culturele waarde. Hij is maandelijks te zien bij RTV Lansingerland in het blokje 'monument'. Post: "Er waren al fietstochten en nu is er dan hét boek. Bij veel mensen leefde het idee 'doe die oude troep maar weg', er is aldus al veel gesloopt en verdwenen. Deze mentaliteit is aan het veranderen in de gemeente en bij de mensen." Hij zocht mensen met ervaring voor het maken van een monumentenboek voor Lansingerland en vond deze: Botine Koopmans en Ron Tousain. Botine heeft een schat aan ervaring opgedaan: werkzaam voor de gemeente Zoetermeer en publicist en kunsthistoricus van inmiddels een flink volle boekenplank met boeken over cultureel erfgoed. Zij werkte in de redactie samen met Ron Tousain, geboren en getogen Berkelaar. Zij redigeerden de inhoud én de teksten. Botine maakte de foto's en Ron de kaarten. Ron is sinds 2009 actief lid van de CCE: "We willen met dit boek verbazen, laten begrijpen én belangstelling, en juist geen angst, voor monumenten wekken. 'Alles van waarde is weerloos'." Wethouder cultuur en erfgoed Ankie van Tatenhove vertelde waarom zij zo blij is dat dit boek er nu is voor de nog zo jonge gemeente Lansingerland (sinds 2007): "Blij ben ik dat er oog is voor een industrieel karakteristiek pand als Treurniet. Wat je koestert moet je verzorgen! Ik hoop dat we verder kijken naar wat de 'paaltjes' zijn uit de naoorlogse tijd in Lansingerland."

Monumenten vlak bij

Naast Jouke, Ron en Botine verzorgden Sabrine Buitendijk, Lisanne van den Bulk en Kees Rouw teksten voor het prettig leesbare boek vol verhalen over de monumenten en bewonings-/gebruiksgeschiedenis en dorpsgeschiedenissen. Kerken, boerderijen, molens, sluisjes, een woonbuurtje, een schoolgebouw, een winkelpand... Nieuwsgierig? Het boek is verkrijgbaar bij de boekhandels: 'Janneke', 'Van Atten', 'Muilenberg', Primera Berkel & Rodenrijs, Jumbo Bergschenhoek en HGOS Dorpsstraat 132 Zoetermeer voor €24,95.

Meer berichten