Logo 3B-krant.nl


Hans van Leeuwen voor zijn huis. Zijn pamflet roept op tot verbetering van de verkeerssituatie op de Zilvergracht in Berkel.      Foto: GvL.
Hans van Leeuwen voor zijn huis. Zijn pamflet roept op tot verbetering van de verkeerssituatie op de Zilvergracht in Berkel. Foto: GvL. (Foto: Gerrit van Loon)

Grachtbewoners komen in opstand

  Human Interest

Door Gerrit van Loon

Bewoners van de Zilvergracht in Berkel en Rodenrijs ervaren overlast van gemotoriseerd verkeer op het voetpad voor hun woningen. Met een pamflet en meer dan honderd handtekeningen wordt de gemeente om stevige verbeterpunten gevraagd.

Berkel en Rodenrijs. "Wij staan niet in de vechthouding, maar willen gewoon een oplossing voor de brommers en bezorgscooters- of auto's die hier rijden", vertelt Hans van Leeuwen. Hij liep samen met Fons Savelberg en Vincent van Wasbeek langs de deuren om handtekeningen te verzamelen en hun pamflet uit te delen. "Ik heb een zoon van 7 jaar die altijd achterom naar vriendjes gaat. De voordeur gaat bijna nooit open, te gevaarlijk. Het gaat niet alleen om die bezorgscooters of brommers, ook fietsers maken het riskant."

Dat de Zilvergracht een voetpad is waar fietsen zijn toegestaan, zorgt al jaren voor problemen. "Fietsers - in de veronderstelling dat het een fietspad is - laten zich soms agressief uit richting spelende kinderen of voetgangers en bewoners op de gracht. Laatst was er een aanrijding tussen twee fietsers bij het bruggetje verderop. Viel gelukkig mee, maar je moet er niet aan denken als zoiets met een brommer of bestelautootje wordt veroorzaakt", vertelt Van Leeuwen. Zijn buurman, die twee hondjes gaat uitlaten, valt bij: "Vorige week reed hier nog zo'n DPD-bezorgbusje voorlangs."

De bewoners willen een betere bebording in hun straat. Het fietspadbord ter hoogte van de bruggen waar een fietspad enkele meters de Zilvergracht kruist, wekt verwarring en moet weg. Het bord 'Fietsen toegestaan' willen ze graag vervangen voor een bord 'Fietsers te gast'. Het hele gebied moet tot voetgangersgebied worden omgezet en daarop moet ook worden gehandhaafd. Brommers aanspreken op het verbod. Van bewoners zelf wordt verwacht dat ze bezorgmaaltijden aan de achterzijde laten bezorgen.

"Om de anderhalve meter ribbels in het wegdek aanleggen, zou ook helpen tegen de snelheid. Bij de oplevering van dit pad is de gemeente tekort geschoten. Er zou een fietspad komen tussen de bomen en het water, waar nu gras ligt. Om de kosten te drukken is dat niet gebeurd. Sommige buren zijn echt boos en zouden overtreders en hardrijders het liefst de gracht in gooien. We hebben ze tot rust moeten manen", aldus Van Leeuwen, die vroeger als lokaal bestuurder in Rotterdam actief was. Wethouder Simon Fortuyn werd vorige week door Juval Pat El (VVD) bevraagd. "Dit is een oppoppend probleem. Met hekken toegang ontzeggen is niet gemakkelijk, omdat ook hulpdiensten er langs moeten. Ik ga erover in gesprek met bewoners."

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox