Logo 3B-krant.nl


Ronald en Jose Kerver zijn vrijwilligers binnen Buurttoezicht Lansingerland. Hun wijkje is Parkzoom. Vorige week vierden ze het jubileumfeest.
Ronald en Jose Kerver zijn vrijwilligers binnen Buurttoezicht Lansingerland. Hun wijkje is Parkzoom. Vorige week vierden ze het jubileumfeest. (Foto: Gerrit van Loon)

'Buurttoezicht blijft onvervangbaar'

  Human Interest

Door Gerrit van Loon

Buurttoezicht Lansingerland vierde vorige week haar tienjarig bestaan. Burgemeester Pieter van de Stadt was complimenteus over de waakzame ogen en oren van de wijken. "Dit is de meest dynamische organisatie die we hebben."

Bergschenhoek – Ronald en Jose Kerver zijn zo trots op hun vrijwilligerswerk binnen Buurttoezicht Lansingerland dat ze in opvallende rode kledij naar de feestavond op Boerderij Lansingerland aan de Hoeksekade zijn gekomen. Ze poseren gewillig voor een grote namaakkoe op het erf. "Onze wijk is Parkzoom. Een koe uit de sloot gehaald? Dat nog nooit, maar laatst hebben we zwanen geholpen."

Klein groepje

Buurttoezicht bestaat net als de gemeente 10 jaar. "Begonnen werd er in 2007 met een groepje van drie bewoners, die zagen dat een groepje overlastgevers ongeregeldheden veroorzaakten. Er gingen zaken stuk en het probleem bleef aanhouden. De bewoners hielden voet bij stuk en uiteindelijk verdween de overlast", vertelt Harry Tuijthoff, coördinator van Bergschenhoek. Op 22 juni tekende hij met de andere coördinatoren Karel Neelis (Berkel en Rodenrijs) en Hans Weijts (Bleiswijk) een convenant met gemeente en politie. "Wij maken nog steeds stappen en ons werk heeft geholpen de inbraakcijfers te halveren."


Cruciaal

De burgemeester kon in zijn welkomstwoord niets anders dan de loftrompet luiden. Binnen de veiligheidsregio vecht hij al geruime tijd voor extra wijkagenten in Lansingerland. Momenteel worden er twee extra boa's (buitengewoon opsporingsambtenaren) geworven. "Buurttoezicht is cruciaal, omdat op geen enkele andere wijze het toezicht in wijken vergroot wordt. Jullie zijn onvervangbaar. Met 500 actieve vrijwilligers kunnen bewoners rustig slapen. Wanneer de gemeente deze vrijwillige inzet zelf moet invullen, gaat de OZB fors omhoog. Daar wordt niemand vrolijk van."

De groep van Buurttoezicht kan de burgemeester niet groot genoeg zijn. "Jullie zijn begonnen op eigen initiatief en als een zelfstandige club en dat moet vooral zo blijven. Als jullie een onderdeel van de overheid gaan worden, verdwijnt de slagkracht. Dan komt er controle, regelgeving en bureaucratie, dat moeten we niet willen. Jullie zijn de meest dynamische organisatie die we hebben." Hans van Stam loopt twee jaar rondes in de Sterrenwijk in Bleiswijk. "Laten zien dat we er zijn en blijven opletten, dat is belangrijk. Zeker nu de donkere dagen er weer aan komen."

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox