Logo 3B-krant.nl


Het uitzicht van mevrouw Den Bulk in Huize Sint Petrus. In De Stander zijn kamers kleiner en hebben bewoners minder privacy.   Foto: GvL.
Het uitzicht van mevrouw Den Bulk in Huize Sint Petrus. In De Stander zijn kamers kleiner en hebben bewoners minder privacy. Foto: GvL. (Foto: Gerrit van Loon)

Geen snelle verplichte verhuizingen

  Human Interest

Door Gerrit van Loon

Bewoners, familie en verzorgers van Huize Sint Petrus worden morgen (donderdag) op de hoogte gesteld van het plan over verhuizingen naar andere verzorgingstehuizen.

Berkel en Rodenrijs - De gemeenteraad besprak vorige week de 'businesscase' voor het open houden van Huize Sint Petrus. Een combinatie van 40 intramurale plaatsen, 56 woningen voor zelfstandige, maar kwetsbare ouderen en het tehuis als steunpunt voor de buurt vanwege de welzijnsactiviteiten, zorgt daarvoor. Wethouder Ankie van Tatenhove: "Maar laat ik er geen doekjes omwinden, daar moeten mensen voor verhuizen."

Bewoners, familie en raadsleden willen juist geen verhuizing voor de zwaardere groep. Die beslissing ligt bij Laurens, niet bij de raad of zorgkantoor DSW dat 3 miljoen extra investeert in Huize Sint Petrus. "Jullie zijn wel onze volksvertegenwoordigers", hield Björn van den Bulk de raadsleden voor. Zijn oma is dement. Op de eerste verdieping kijkt ze uit op de ingang van het verzorgingstehuis. "Ze heeft eigen spulletjes. Die tafel en stoel zijn haar zekerheden. Elke keer andere gezichten van verzorgers zorgt voor paniek", vertelde Björn.

"Ik ben niet blij", zucht zijn oma (88) twee dagen later. Ze kijkt wat verward naar haar bezoek. Dochter Elvera van den Bulk (tante van Björn) stelt gerust. "Op haar kamer kan bezoek in alle privacy met haar praten. In De Stander zijn kamers de helft kleiner en zitten bewoners vaker in gemeenschappelijke ruimtes. Een grote stap terug. Je kunt dat deze mensen niet aandoen", legt Elvera uit, die dagelijks in Sint Petrus is. "Dit is ook het voorland van gemeenteraadsleden." Die beslissen eind november over de 'businesscase'.

Laurens' plan is op hoofdlijnen hetzelfde, laat communicatiemanager Arjanne Hoogendoorn, namens directeur Hans van Petten weten. "We verplichten niemand binnen een bepaalde tijd of naar een bepaalde locatie te verhuizen. Dat is echt maatwerk. Het pijnlijke is natuurlijk dat we een besluit nemen waarbij bewoners moeten verhuizen." Dat in haar reactie een tegenstrijdigheid zit (wat als bewoners helemaal niet willen, ook niet binnen bijvoorbeeld een jaar?), ziet Hoogendoorn ook. "De stelregel is echt dat we niemand dwingen voor een bepaalde tijd of naar een bepaalde locatie te verhuizen. Dat er verhuisd moet worden is immers erg genoeg. Laurens wil dat mensen zich in die moeilijke tijd wel geholpen voelen. Ik wil dan ook niet vooruit lopen op de situatie over een jaar."

Hans van Petten werd twee jaar geleden bij zorginstelling Evean in Purmerend ontslagen wegens vermeend disfunctioneren. Hij kreeg een afkoopsom van 150.000 euro.

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox