Logo 3B-krant.nl


In 2017 ontving Koppert in het nieuwe informatiecentrum al zo’n 1000 bezoekers uit 35 verschillende landen. Deze bezoeker is de meest bijzondere. Foto: Koppert Biological Systems.
In 2017 ontving Koppert in het nieuwe informatiecentrum al zo’n 1000 bezoekers uit 35 verschillende landen. Deze bezoeker is de meest bijzondere. Foto: Koppert Biological Systems. (Foto: Gerrit van Loon)

'Bezoek is een eer voor het dorp'

  Landbouw / Visserij

Door Gerrit van Loon

Koning Willem-Alexander opende vorig week donderdagochtend het nieuwe informatiecentrum van het jubilerende Koppert Biological Systems. Agnes Troost uit Berkel en Rodenrijs liet haar dagelijkse bezigheden voor wat ze waren en repte zich naar de Veilingweg om een glimp van hem op te vangen.

Berkel en Rodenrijs - Agnes Troost woont al 26 jaar in Berkel en Rodenrijs. Ze bezorgt post, maar plande vorige week haar werk slim in rond het bezoek van de Koning. "Ik snap niet dat er niet meer mensen komen kijken", zei ze half schuilend onder het elektriciteitshuisje tegenover Koppert Biological Systems dat met 50 jaar even oud is als de Koning zelf. Een tiental mensen zijn komen kijken naar het Koninklijk bezoek. "Hier leg je je werk toch voor neer". Twee schoonmaakster van de Dorpskerk beaamden dat. "Wij spijbelen", glimlachte de kosteres.

Meer dan een zwaai en 'goedemorgen' kreeg het Lansingerlandse publiek niet te zien van Willem-Alexander. Binnen volgde een strak protocol. Na de openingshandeling mochten directeuren Paul Koppert en Henri Oosthoek de Koning rondleiden in hun bedrijf. Langs informatie over insecten, mijten en microbiologische oplossingen die het bedrijf produceert en inzet in de land- en tuinbouw.

"We werken al 50 jaar samen met de natuur om zo de land- en tuinbouw gezonder en duurzamer te maken. Onze mensen dragen bij aan een continue verduurzaming van teeltpraktijken. De aanwezigheid van de Koning is een erkenning voor hen. Een kroon op ons werk van de afgelopen 50 jaar', aldus Paul Koppert. De Koning woonde ook het internationale 'Partners with Nature' seminar bij.

Kleinkinderen Juda Oosthoek (5), Nathan (5) en Jefta (5) Koppert wachtten met hun moeders in de hal de Koning op. "Ik vond het niet spannend", zegt Juda. De drie 'volgende generatie directeuren' zitten bij elkaar in de klas op de Koningin Beatrix-school. Ze misten Maxima. "Misschien was zij wel ziek?", opperde Nathan. "We laten foto's aan de klas zien", vertelde Jefta.

Koppert Biological Systems 

Komkommerteler Jan Koppert had in de jaren zestig net als andere telers veel last van plaaginsecten in zijn gewas. Hij ging, samen met zijn zoon Peter, op zoek naar een natuurlijke oplossing om zijn gewas te beschermen en experimenteerde met het inzetten van roofmijten tegen spint. Dat experiment slaagde en vormde de grondslag van Koppert Biological Systems.

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox