Logo 3B-krant.nl


Lansingerland wil grote stappen zetten om bedrijventerreinen aantrekkelijker te maken en beter te verkopen.    Beeld: Gemeente Lansingerland
Lansingerland wil grote stappen zetten om bedrijventerreinen aantrekkelijker te maken en beter te verkopen. Beeld: Gemeente Lansingerland (Foto: Gerrit van Loon)

Hoe krijgen we die terreinen vol?

  Politiek

Door Gerrit van Loon

De bedrijventerreinen in Lansingerland staan verre van vol. De VVD-fractie wil een flinke slinger geven aan de aantrekkelijkheid voor bedrijven om zich in deze gemeente te vestigen. Vanavond (woensdag) spreekt de raad over concrete maatregelen.

Lansingerland – "De gemeente moet de schroom van zich afgooien", vertelt Eric Kampinga (VVD). De raad organiseerde op 29 maart een avond voor ondernemers, waarin ze konden aangeven wat beter kon. Daar kwamen belangrijke zaken uit. Aan de hoge grondprijzen moet iets gedaan worden. Er wordt minder regelgeving verwacht en gronden moeten als compleet en integraal pakket worden aangeboden. De gemeente zou opdrachten aan lokale ondernemers moeten gunnen.

Naar aanleiding van die ondernemerswensen zou het college met concrete voorstellen komen. Dat bleef uit. Vandaar dat Kampinga zelf maar weer in de pen klom. "Onder ondernemers hoor ik vaak 'ingewikkeldheid'. Zonde, we willen met z'n allen die terreinen vol. Daarvoor moeten we een ondernemersklimaat creëren", aldus de voormalig wethouder. Hij kan niet laten te benoemen dat dankzij hem Hoogvliet op industrieterrein Prisma staat.

De woningbouw groeit, maar nieuwe ondernemingen op bedrijventerreinen blijven weg. "Alleen al op Oudeland en Leeuwenhoekweg is meer dan 50 hectare te verkopen. De gemeente maakt met twee accountmanagers en een hele nieuwe website stappen", vindt Kampinga. Volgens hem is het nu tijd om grote stappen te zetten. Dat een ondernemer in één keer 7 hectare wil afnemen en een handtekening door interne strubbelingen achterblijft, gaat hem aan het hart. "Het is voor Lansingerland zo belangrijk om bedrijventerreinen aan de man te brengen. Met de verkoopopbrengst kunnen leningen worden afgelost. Er ontstaat meer werkgelegenheid. Dat vermindert werkverkeer uit de kernen. Kortom, extra bedrijvigheid voor onze gemeente heeft meerdere gunstige aspecten."

Ondernemers kunnen zelf collegabedrijven buiten de gemeente paaien. Met een zakelijke aanpak en een commercieel, wereldwijd netwerk brengt dat nieuwe inzichten mee. Minder regelgeving is een grote wens. "De VVD hoort dat de gemeente veel vragen stelt en zelf niet altijd alle antwoorden heeft. De website mist informatie over de door te lopen stappen voor nieuwe ondernemers", aldus Kampinga. "In 2010 wilde een groot ICT-bedrijf op Oudeland een bedrijfspand bouwen en privéhuis realiseren. De bouwperikelen bij het woonhuis, maakten die van het bedrijf moeilijk. Gelukkig liep het goed af."

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox