Glenn van Vianen moet per se de mandjes met wijnflessen voor de deur naar binnen halen. "Handhaven oké, maar wel op een normale manier'.  Foto: GvL
Glenn van Vianen moet per se de mandjes met wijnflessen voor de deur naar binnen halen. "Handhaven oké, maar wel op een normale manier'. Foto: GvL (Foto: Gerrit van Loon)

Mandjes wijn moeten naar binnen

  Politiek

Door Gerrit van Loon

Wijnhandel Van Vianen heeft een standje gehad van de handhavers van de gemeente Lansingerland. De display en mandjes met flessen wijn, die buiten aan het Westerplein in Berkel en Rodenrijs voor de winkel stonden, moesten subiet naar binnen. "Die staan er al 31 jaar".

Berkel en Rodenrijs – Glenn van Vianen kan zich er een dikke week later toch weer wat over opwinden. Over de handhavers die zijn zaak vol met mensen op een zaterdagmiddag binnen kwamen. Ze eisten dat de wijnflessen buiten naar binnen werden gebracht en de alcohol-uitingen op de wijnvaten werden weggehaald. Die vaten gingen dus ook naar binnen.

"Ik snap dat ze regels moeten controleren, maar zoek een ander moment uit. Dat kan ook onaangekondigd, zodat ik er niet van te voren weet en snel zaken kan aanpassen, maar niet zo duidelijk in een volle zaak. De wijze waarop is een beetje lullig", vertelt Glenn van Vianen. Niet alcoholistische wijnen mogen wel buiten staan.

Zijn vader Ruud en hij vinden de handhavingsactie 'Nederland op zijn smalst. Met zijn wetjes en regels'. Ze krijgen veel steunbetuigingen. "Moet straks ook de luxaflex naar beneden?". En: "Wat zou het fijn zijn als we in dit land ons eens gingen bezighouden met zaken die écht de aandacht verdienen in plaats van ondernemers te pesten", luiden enkele steunbetuiging.

Volgens vader Ruud van Vianen zijn problemen er om opgelost te worden. "Het is ook hoe deze mensen zich superieur gedragen in een winkel vol met klanten. Zolang ik zelfstandig ben, zet ik spullen gezellig buiten. Dat is al meer dan 30 jaar. Handhavers moeten niet alleen winkeliers controleren. Pak dan ook rijdende scooters aan en meer van dat ongein in het centrum." "Of parkerende busjes van standwerkers op de markt, die op parkeerplekken van klanten gaan staan", zegt Glenn, die van handhaving hoorde dat een boete voor deze alcoholuitingen in de buitenruimte zo'n 1700 euro bedraagt. We zijn in gesprek met de gemeente. Uiteindelijk wil ik met handhaving samenwerken: dat is voor beide partijen het beste."

Sinds ruim drie jaar is de gemeente verantwoordelijk voor toezicht op de Drank en Horeca Wet. "Daarbij ligt de prioriteit vooral op locaties waar jongeren in aanraking komen met alcohol, zoals sportkantines, horeca en supermarkten. Ook slijterijen vallen onder deze wet en daarom houden wij ook daar toezicht", aldus een woordvoerder van Lansingerland. "In dit geval gaven toezichthouders aan wat niet volgens de regels was en waarom niet. Wij doen daarbij ons best om in redelijkheid te zoeken naar oplossingen."

Meer berichten