Logo 3B-krant.nl


Een delegatie uit Lansingerland bij een inzamelingsbedrijf voor plastic. Links wethouder Simon Fortuyn. Beeld: D66 Lansingerland.
Een delegatie uit Lansingerland bij een inzamelingsbedrijf voor plastic. Links wethouder Simon Fortuyn. Beeld: D66 Lansingerland. (Foto: Gerrit van Loon)

Plastic inzamelen levert weinig op

  Politiek

Door Gerrit van Loon

Gaat het plastic aangezicht veroorzaakt door doorschijnende zakken met plastic aan lantaarnpalen in Lansingerland verdwijnen? Uit onderzoek blijkt dat de manier waarop plastic momenteel wordt ingezameld bijzonder weinig effect heeft op het milieu.

Lansingerland - Het ophangen van zakken aan kroonringen aan palen is vele bewoners in Lansingerland een doorn in het oog. Er wordt schande gesproken over bijvoorbeeld de Karel Doormanlaan in Bleiswijk waar de hele straat vol hangt met zakken plastic afval, ook bij warme temperaturen. "Schandalig dat mensen de straat als afvaldump gebruiken", melden bewoners aan Buurttoezicht of in dorpsgroepen op social media.

Ook Judith De Graaf uit Bergschenhoek moest enige maanden geleden iets van het hart. Ze is geen klager, maar het ontsierde plaatje op straat waar zij en andere buurtbewoners zich al geruime tijd aan storen wilde ze graag onder de aandacht brengen. Ze plaatste een foto van tientallen plastic zakken. Het doel is om een kliko voor plastic te krijgen. "Deze manier van afvalscheiding leidt tot vuil op straat dat gaat zwerven, doordat de zakken aangevreten worden door dieren. Vaak worden ze 's avonds pas opgehaald en ontsieren ze al twee dagen de stoep." Ze kreeg veel bijval. "Het is echt een stom gezicht, maar erger nog zijn mensen die zakken te laat aanbieden en gewoon laten hangen, zodat ze kapot waaien of door katten open gescheurd worden. Met als gevolg dat de hele straat vol plastic ligt."

Uit een rapport van het Centraal Planbureau (CPB) blijkt dat apart ingezameld plastic nu nauwelijks effect heeft op het milieu. Recyclen van plastic draagt amper bij aan de reductie van CO2-uitstoot. VVD-er Juval Pat El vindt dat plastic afvalscheiding alleen tot extra kosten en werk leidt voor inwoners en daarom op korte termijn moet worden afgeschaft. Ivana Citterbartova (GroenLinks) wijst het gemeentebestuur op aanbevelingen van Stichting Milieu Centraal. Chipszakken, vleesschaaltjes en piepschuim horen bij het restafval. Kapotte tuinstoelen, speelgoed en groot piepschuim kunnen naar de milieustraat. Schraap plastic verpakkingen leeg voordat ze worden weggegooid. Haal aluminium dekseltjes van yoghurtbekertjes los. "Of het college bereid is om dit soort tips te delen met inwoners van Lansingerland?"

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox