Logo 3B-krant.nl


In totaal 52 appartementen op een oppervlakte van nog geen 3400 m2. Slagerij Van Rooy op de hoek is wit weggelakt. Beeld: Prodin Vastgoed.
In totaal 52 appartementen op een oppervlakte van nog geen 3400 m2. Slagerij Van Rooy op de hoek is wit weggelakt. Beeld: Prodin Vastgoed. (Foto: Gerrit van Loon)

Appartementen op plek Treurniet

  Politiek

Door Gerrit van Loon

Omwonenden trekken aan de bel over de plannen met de oude Maalderij Treurniet. Een projectontwikkelaar wil op de locatie aan de Rodenrijseweg appartementen neerzetten.

Berkel en Rodenrijs - De zorg van Volken-Jan Koelewijn, die namens omwonenden wethouder Jeroen Heuvelink hierover bevroeg, is dat de nieuwbouw veel te grootschalig wordt. Hij ontdekte een impressie van ontwikkelaar Prodin Vastgoed, een soort onroerend goed investeerder waarbij omzet centraal staat.

Koelewijn spreekt van 'stadsgetto-hoogbouw' met in totaal 52 appartementen op een oppervlakte van nog geen 3400 m2. Gepropt tussen bestaande bebouwing. Slagerij Van Rooy op de hoek is wit weggelakt. De laagbouwomgeving is weggelaten en vervangen door niet bestaand groen om het ruimtelijker te laten lijken. De nok van de huizen aan de Willem Alexanderlaan komen niet hoger dan de 2e verdieping. Het groen aan de voorzijde is de tuin van de Laan van Romen. "Dit is een plan waar we als bewoners niet echt op zitten te wachten. Wie wel?" Een bedrijfsbestemming is volgens omwoners geschikter.

Wethouder Heuvelink wil liever niets met de projectontwikkelaar te maken hebben. "Het gaat niet om een gemeentelijke ontwikkeling. Bij een gemeentemonument gelden er regels. Die gesprekken gaan via de afdeling ruimtelijke ontwikkeling. Plannen zijn al meerdere malen afgewezen." Koelewijn: "We zijn bang dat het uiteindelijk een onderhandse ruilhandel wordt tussen de twee partijen. De gemeente behoudt de maalderij, de ontwikkelaar krijgt in ruil zijn nieuwbouwappartementen. En de buurt is de dupe."

Openheid

De productie van veevoeder in de maalderij werd in 2014 helemaal stil gelegd. Treurniet geldt als markante zichtlocatie van het Berkelse Centrum. Deze ontwikkeling wordt niet meegenomen in het nieuwe centrumplan. "De wethouder is echter wel eindverantwoordelijk voor alle ruimtelijke ontwikkeling in het centrum. We willen hem actief betrokken maken. En openheid van zaken krijgen", aldus Koelewijn. De gemeente toetst nu een ambitiemonument van de ontwikkelaar.

De omwonenden voelen zich gepasseerd. Ze werden afgescheept met de reactie dat het om particulier initiatief gaat. De heer Treurniet en ontwikkelaar stellen dat ze omwonenden pas gaan informeren na goedkeuring van het plan door de gemeente. Wat de criteria zijn geeft de gemeente niet prijs. Prodin Vastgoed, Commissie Cultureel Erfgoed en de stadsarchitect zetten in op hoogbouw met hoog bouwvolume. Lansingerland blokkeert een bedrijfsbestemming voor het oude gebouw.

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox