Logo 3B-krant.nl


Onvrede over de Noordeindseweg is er al jaren. Vandaar dat bewoner Joost Smits een referendum organiseert in maart 2018 over de weg.
Onvrede over de Noordeindseweg is er al jaren. Vandaar dat bewoner Joost Smits een referendum organiseert in maart 2018 over de weg. (Foto: Gerrit van Loon)

Stemmen over de Noordeindseweg

  Politiek

Door Gerrit van Loon

De herinrichting en openstelling van de Noordeindseweg in Berkel en Rodenrijs door de gemeente veranderen niets aan het lokale referendum over dezelfde weg door bewoners. "Het loopt mooi parallel."

Berkel en Rodenrijs – Onlangs plofte er een brief op de deurmat van bewoners aan de Noordeindseweg. Met een herinnering dat de gemeenteraad de Noordeindseweg in noordelijke richting open gaat stellen. En tussen de Herenstraat en de rotonde Noordeindseweg-Oostmeerlaan-Planetenweg een 30 km-zone in gaat richten.

Hoe? Dat is nog niet bekend. Er is een variantenstudie gedaan, maar die moet nog uitgewerkt worden. De bestaande situatie heeft de gemeente niet goed in beeld en daarvoor worden binnenkort metingen en inspecties aan de verkeersader van Berkel gedaan. Eind dit jaar kunnen mensen meepraten en komt er een definitief ontwerp. En pas daarna mag de gemeenteraad er over besluiten. Gemeentepolitiek.

De onvrede over de Noordeindseweg is er al jaren. Vandaar dat betrokken bewoner Joost Smits een referendum organiseert over deze 'lijdensweg' in maart 2018. Tegelijkertijd met de gemeenteraadsverkiezingen om het praktisch te houden. Lansingerland heeft eerder aangegeven dat initiatief niet te ondersteunen. Joost Smits: "Het referendum loopt mooi parallel met de uitwerking van de openstelling. De gemeente neemt niet deel aan dat referendum, dus hun Gemeentepaleis-op-het-eiland-variant blijft een product van hun isolement."

"Het referendum vindt gewoon doorgang en is ook niet verboden of illegaal verklaard, zoals de Madrileense geloofsgenoten van ons gemeentebestuur wel deden. Ik verwacht een gewone opkomst in ongeveer 20 stemstations komende maart." Smits gaat met vrijwilligers en mobiele stemkastjes (of gewoon via app's) bij stemlokalen staan om de mening van bewoners over de Noordeindseweg te vragen. In politiek Nederland wordt de Politieke Academie waarvoor Smits actief is geroemd. Hij hielp eerder mee met het organiseren van het Oekraïne-referendum.

Bewoner André Meulman heeft al een uitgesproken mening. "Nieuw is dat de weghoogte niet overal aan de eisen van het Hoogheemraadschap voldoet. Toen vorig jaar de dijk opgehoogd werd, sprak ik met mensen van het Hoogheemraadschap. Zij waren niet op de hoogte van de gemeentelijke plannen om de Noordeindseweg nog zwaarder te belasten met verkeersbewegingen en spraken daar hun verwondering over uit. De raad beseft hopelijk dat verzwaring leidt tot hogere onderhoudskosten aan de weg in de komende decennia."

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox