Logo 3B-krant.nl


De houten pergola op de rotonde Klapwijkseweg/Oostmeerlaan staat er al. "Misschien heeft ons groene kunstwerk een positieve uitwerking en rijdt men straks rustiger."
De houten pergola op de rotonde Klapwijkseweg/Oostmeerlaan staat er al. "Misschien heeft ons groene kunstwerk een positieve uitwerking en rijdt men straks rustiger." (Foto: Gerrit van Loon)

Kunstwerk op gevaarlijk kruispunt

  Politiek

Door Gerrit van Loon

Iedereen is het er over eens: er moet iets aan de gevaarlijke rotondes op de Klapwijkseweg worden gedaan. Een plan voor een fietstunnel werd afgeschoten, terwijl de rotonde verderop een groen kunstwerk krijgt. "De verkeersveiligheid is niet aan ons."

Berkel en Rodenrijs – Je kunt het de mannen van Hoveniersbedrijf Stijger Garden Design niet kwalijk nemen. Zij zijn vorige week enthousiast begonnen met een groen kunstwerk op de rotonde Klapwijkseweg en Oostmeerlaan. Het bedrijf aan de A.H. Verweijweg adopteert de rotonde.

"Om meer bekendheid te krijgen voor onze webwinkel en showroom kwamen we terecht bij deze rotonde. Wij voorzien hem van een goede uitstraling en gaan hem onderhouden. Laten zien dat wij er zijn via een leuke 'aangeklede' rotonde. We hopen de binnenkomst van Lansingerland vanaf Rotterdam/Pijnacker zo een stuk gezelliger te maken. Nu vinden we het zelf een saaie binnenkomst waar je niet te lang wil blijven staan", aldus Ronald Stijger.

"Mijn bedrijf kan de verkeersveiligheid helaas niet verbeteren. Dat ligt bij de gemeente. Misschien heeft de uitstraling straks wel een positieve uitwerking en rijdt men rustiger over de rotonde, die voor december dit jaar af is. De houten pergola staat al."

Op de rotondes, vooral die met de Oudelandseweg, gebeuren veel verkeersongevallen. Vaak zijn daar fietsers bij betrokken. De lokale politiek roept al tijden om verbetering. Volgend jaar gaat een verbeterprogramma van 1,3 miljoen euro in werking om de fietsveiligheid op rotondes te vergroten. Er komen duidelijkere voorrangssituaties, de snelheid wordt beperkt en tweerichtingsfietspaden aangelegd.

De PvdA, met behulp van GroenLinks en de VVD, bepleitte onlangs een fietstunnel onder de Klapwijkseweg. "Dat is veel veiliger dan de genoemde aanpassingen. Het gaat om een drukke fietsverbinding tussen grote kinderrijke wijken. Een belangrijke schakel naar het winkelcentrum, scholen, metrostation en sportvelden. Met de inwonersgroei zal die drukte nog fors toenemen. Er is wellicht subsidie van de Metropoolregio en provincie mogelijk."

De fietstunnel die de ene zijde van de Oudelandselaan moest verbinden met de andere haalde het niet. Wethouder Simon Fortuyn wil eerst het oude plan uitvoeren. Het tunnelidee werd op de lange baan geschoven. "Geen prettig signaal voor onze inwoners met jonge kinderen in Meerpolder, Westpolder en het centrum. Dit thema gaat een rol spelen bij de gemeenteraadsverkiezingen", liet de PvdA weten. Tot die tijd fleurt tenminste een kunststukje de gevaarlijke rotonde op.

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox