Gezinshuis BES(t) heeft het oog laten vallen op de naastgelegen strook grond. Er op bouwen mag volgens provinciale regels (nog) niet.  Foto: GvL.
Gezinshuis BES(t) heeft het oog laten vallen op de naastgelegen strook grond. Er op bouwen mag volgens provinciale regels (nog) niet. Foto: GvL.

Gezinshuis mag niet gaan bouwen

  Politiek

Door Gerrit Loon

Nick (29) en Denise Bes (25) mogen naast hun gezinshuis aan de Pastoor Verburghweg geen 16plus-huis bouwen. Dat staat het bestemmingsplan niet toe. "Deze kinderen kunnen op hun 18e niet de straat op gezet worden."

Berkel en Rodenrijs – Het jonge stel begon vorig jaar aan de rand van Berkel en Rodenrijs hun gezinshuis BES(t). Kinderen die door gedragsproblemen niet meer thuis kunnen blijven wonen, verblijven in BES(t). Denise liep voor haar opleiding Jeugdzorg stage in een gezinshuis in Haastrecht. Vriend Nick deed daar als zelfstandig timmerman soms enkele klussen. De sfeer en bezigheden waren zo goed, dat zorginstellingen tegen het stel zeiden: 'dit kunnen jullie zelf ook.'

De twee, nog zonder eigen kinderen, gingen met behulp van familie aan de slag en verbouwden hun huis. Er werden vijf verschillende slaapkamers gecreëerd. Straks is er ook een nieuwe grote woonkamer. De kinderen hebben leeftijden van 6 tot 14 jaar. "Wanneer ze 18 jaar worden moeten ze verplicht het huis uit. Dan staan ze op eigen benen. Wij willen dichtbij een 16plushuis bouwen, zodat ze vanaf hun 16e alvast kunnen wennen maar er toch toezicht blijft. Kunnen ze binnenlopen met vragen, zoals hoe lang de pizza in de oven moet. En kunnen wij zien dat de ingeruimde afwasmachine echt gaat draaien."

Nick Bes liet zijn oog vallen op de strook grond naast hun woning. Een perceel dat niet van zijn opa, die achter hem woont, is maar van hemzelf. De bestemming van de grasstrook is wonen. Een eerdere vergunning om er een blokhut op te mogen zetten werd afgewezen. Volgens wethouder Jeroen Heuvelink mag er geen woningbouw plaatsvinden, tenzij het provinciale ruimtevoorruimte-recht geldt: dat er eerst iets is afgebroken en er nieuwbouw voor terugkomt. Woningbouw rijmt ook niet met de stedenbouwkundige visie van een groene doorkijk. "Een andere optie is om op een andere plek grond te kopen en het 16plushuis daar te realiseren. Want het plan juich ik toe. Het is puur een locatievraag."

Nick Bes vindt de argumentatie ver gezocht. "Een andere locatie is niet praktisch. Mijn familie woont rondom en houdt een oogje in het zeil als de kids in het speeltuintje zijn. Of als de hond aanslaat. Op een andere plek moet ik dat nog maar zien." Hij hoopt niet dat zijn bouwwens net zo'n hoofdpijndossier wordt als dat van Maat Caravans, even verderop. Vorige week bezochten veel raadsleden het gezinshuis. "We ontlasten de gemeente in hun zorgplicht. Over tweeënhalf jaar hoop ik een bouwstart te hebben gemaakt", zegt Nick. Denise valt hem bij: "Ik gun ieder kind op te groeien in een gezinssituatie. Daar doen we het voor. Dit voelt niet als werk."

Meer berichten

Shopbox