Jan Vermeulen kijkt met andere ogen naar zijn eigen huis. De gemeente Lansingerland bestempelt zijn vleugels als 'bijgebouwen'.   Foto: GvL
Jan Vermeulen kijkt met andere ogen naar zijn eigen huis. De gemeente Lansingerland bestempelt zijn vleugels als 'bijgebouwen'. Foto: GvL (Foto: Gerrit van Loon)

Is je slaapvertrek plots bijgebouw

  Politiek

Het huis van Jan Vermeulen (75) staat al 50 jaar in de oorspronkelijke vorm aan de Meerweg. Maar de gemeente Lansingerland benoemde in een nieuw bestemmingsplan een derde van zijn huis doodleuk bijgebouw. "Zo ga je toch niet met elkaar om?"

Berkel en Rodenrijs – Als de architect van de te bouwen huizen achter zijn woning, aan de rand van De Groenzoom, hem er niet had op geattendeerd, had Jan Vermeulen het niet eens geweten. "Toen ik het hoorde, had ik eerst iets van: laat maar gaan. Ik ga niet zo moeilijk doen. Maar deze nieuwe indeling heeft voor mij consequenties. Je mag een totaal aan aantal kubieke meters extra bijbouwen. Daar zit ik dus al aan. Ik kan nu nog geen carport bij bouwen."

Hij tekende meermaals bezwaar aan, maar kreeg geen gehoor. Wat hem het meest verbaasd is het gebrek aan kennis en communicatie bij de gemeente. "Waarschijnlijk hebben ze de bouwoppervlaktes puur van papieren tekeningen en zijn ze misschien vanaf de weg komen kijken", zegt Vermeulen. Hij geeft deze krant een rondleiding door het huis en omliggende tuin. Goed is te zien dat zijn woning uit één geheel is opgetrokken. Vijftig jaar geleden zo gebouwd, in 2002 trok Jan er met zijn vrouw in.

"Ik leef op de begane grond. In de vleugels van het huis, als bijgebouwen bestempeld, zitten de keuken en slaapkamer. Het bovenste gedeelte gebruik ik als gastenverblijf voor familie. Ik heb een dochter in Spanje en familie in Groningen en Zeeland. Als die langskomen blijven ze slapen. Ik hoop hier 100 jaar te worden", vertelt de voormalige voorzitter van voetbalclub TOGB.

FC Vermeulen

De woningen achter zijn woning krijgen een bouwoppervlakte van 1,5 keer zo groot als het gereduceerde woonoppervlakte van Vermeulen zelf. "Ze draaien de boel om. Ik moet mij aanpassen aan De Groenzoom, terwijl ik hier al jaren woon. Het zou andersom moeten zijn." Een geruststelling is dat één van de nieuwe bewoners achter zijn eigen broer wordt. Een andere broer woont al naast hem. De broers Vermeulen uit Berkel zijn lokaal beroemd. Ooit speelden ze alle zeven gezamenlijk in het eerste elftal van TOGB. Straks wonen ze op een kluitje bij elkaar.

Onderdeel van hoofdgebouw

Vermeulen deed zijn verhaal voor de gemeenteraad dat van de ene verbazing in de andere viel. "Als je het al wilt benoemen, waarom dan niet 'onderdeel van het hoofdgebouw' in plaats van bijgebouw'? Wethouder Jeroen Heuvelink wil dat aan de rand van De Groenzoom 'geen massaliteit ontstaat'. Een ambtenaar zou nu wel echt op bezoek komen bij Jan.

Meer berichten

Shopbox