Petra Lieverse- Visser tussen de voormalige bieb en haar huis in. Ze vreest dat haar straat niet langer een aanvaardbaar woonklimaat krijgt.
Petra Lieverse- Visser tussen de voormalige bieb en haar huis in. Ze vreest dat haar straat niet langer een aanvaardbaar woonklimaat krijgt. (Foto: Gerrit van Loon)

Bezwaren tegen bouw op bieb-locatie

  Politiek

Door Gerrit van Loon

Directe buren van de voormalige bibliotheek aan de Notaris Kruytstraat in Bergschenhoek hebben bezwaren ingediend tegen de bouw van achttien appartementen. "Het ergste vind ik nog mijn privacy."

Bergschenhoek – De sloop van de voormalige bibliotheek zou al begonnen moeten zijn, maar het is nog rustig aan de Notaris Kruytstraat 10. Woningcorporatie 3B Wonen en Kraakhelder Vastgoedontwikkeling gaan er achttien appartementen met bijbehorende voorzieningen bouwen. Volgend jaar december zou de oplevering moeten zijn. Achter de schermen is er hevig bezwaar tegen de plannen.

Petra Pieterse-Visser woont met haar man en driejarig dochtertje hier al acht jaar en is nog volop aan het klussen. "We wonen lekker vrij en hebben geen inkijk. Heerlijk met een grote, lichte serre. Straks komt hier een hoog appartementsgebouw pal naast ons te staan. Zo'n woonblok past helemaal niet in het beeld van de wijk. Het ergste vind ik nog dat mijn privacy eraan gaat."

Op de locatie komen achttien appartementen, waarvan zes beneden en twaalf boven. De benedenwoningen zijn voor senioren, de bovenwoningen voor alleenstaanden. De maximale bouwhoogte wordt 9,3 meter, hoger dan de nok van Petra's huis. Achter het blok komen 32 parkeerplaatsen. Het ontwerpbestemmingsplan voldoet volgens de bewoners niet aan een goede ruimtelijke ordening. "De wijk zal niet langer een aanvaardbaar woon- en leefklimaat bevatten", schrijft ze in haar bezwaar aan de gemeente.

De toename van verkeersdrukte stipt Petra, vroeger wonend in Rotterdam IJsselmonde en Overschie, ook aan. Dat er geen verkeersbelemmeringen worden verwacht in de straat en omliggende Dominee van Couwenhovelaan en de Laan der Vrijheid gelooft ze niet. "Iedereen komt via één kant deze straat binnenrijden. Er wonen hier ook spelende kinderen."

De verandering van de maatschappelijke bestemming naar woonbestemming roept vragen op. "Door bevolkingsgroei bestaat er wel behoefte aan een maatschappelijk buurtcentrum. Onduidelijk is waarom dit niet op deze plek zou kunnen plaatsvinden", vindt Pieterse-Visser. De verouderde riolering in de straat wordt regelmatig preventief door gespoten om verstoppingen te voorkomen en is niet bestand op extra bewoners. "Te verwachten valt dat de rioolproblemen door gebruikstoename worden verergerd."

Verhuizen

De buren aan de andere kant zijn teleurgesteld en verhuisden al. "Bijzonder dat een gemeente alles mag en bewoners voor elk wissewasje tegen regeltjes aanlopen. Dit complex kan beter op de Boterdorpseweg of Oosteindseweg gebouwd worden."

Meer berichten

Shopbox