Logo 3B-krant.nl


Meer verlichting langs de fietspaden bij de Oudelandselaan en de rest van Berkel en Rodenrijs, bepleit Sanne Bloom.
Meer verlichting langs de fietspaden bij de Oudelandselaan en de rest van Berkel en Rodenrijs, bepleit Sanne Bloom. (Foto: Gerrit van Loon)

'Betere verlichting langs fietspaden'

  Politiek

Door Gerrit van Loon

De 13-jarige Sanne Bloom uit Berkel en Rodenrijs heeft de gemeente Lansingerland aangeschreven over de verlichting langs fietspaden. Ook zijn de fietspaden te smal, vindt de scholiere van Melanchton Berkroden.

Berkel en Rodenrijs - De gehandicapte Sanne Bloom fietst elke dag op een gewone fiets van de Oudelandselaan naar school. Er is bijna geen verlichting langs de fietspaden. Dat is lastig als het donker is. "Als ik bij mijn school wil oversteken, is het te smal om te stoppen en je botst snel tegen iemand aan. Ik ben bijna aangereden door een brommer. Nu begrijpt u dat het voor mij lastig is om snel af te stappen. Dus ik stel voor om meer verlichting langs de fietspaden bij de Oudelandselaan en de rest van Berkel en Rodenrijs aan te brengen. En maak vooral bredere fietspaden om elkaar te kunnen passeren en over te kunnen steken. Ik hoop dat u mijn ideeën wil bespreken in de gemeenteraad". Haar brief staat bij de ingekomen stukken voor de vergadering van donderdag 21 december.

Sanne's handicap komt voort uit haar vroeggeboorte. Ze werd 10 weken te vroeg geboren met een gewicht van 750 gram. "Daar heb ik als handicap aan overgehouden dat ik spastisch in mijn benen en licht in mijn handen ben. Mijn evenwicht is wat minder. Ik was drie jaar toen ik pas kon lopen met spalken aan. Uiteindelijk was ik twaalf jaar toen ik zelfstandig op een 'gewone fiets' kon fietsen."

Om op een gewone fiets en geen driewieler te hoeven fietsen, deed ze veel aan fysiotherapie en oefende ze met haar vader. "Met zeven jaar heb ik een grote operatie gehad, waardoor ik nu een stuk beter kan lopen en geen rolstoel meer nodig heb. Het ging om selectieve dorsale rhizotomie (SDR), het selectief doorsnijden van delen van de zenuwwortels in mijn rug. Nu draag ik nog spalken en ga ik één keer per jaar met twee benen drie weken het gips in om mijn spieren op lengte te houden voor zover dat kan."

Deze week moet het gips erom. "Dan kan ik helaas even niet fietsen, maar na de Kerstvakantie kan dat weer. Sanne Bloom geniet van het leven met hobby's als fitness, lezen en met vriendinnen chillen. "Ik houd van het water, zwemmen en sporten op het water. Achter een boot hangen met een plank bijvoorbeeld. Berkel en Rodenrijs is een leuk dorp, waar ik het soms lastig fietsen vind. Zeker als mensen mij inhalen is het niet altijd even breed op de fietspaden. Ook de plekken waar ik oversteek zijn erg smal. Bij Informatique bijvoorbeeld. Hier bij de rotonde is het ook niet goed verlicht. Graag zie ik nog meer groen, bloemen en vrolijke mensen." Waar een wil is, is een weg, heeft de Berkelse maar al te goed ondervonden. Het liefst een goed verlichte.

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox