Alle onderhandelaars die het coaltieakkoord tot stand brachten bij Outdoor Valley. Uiterst rechts staat formateur Jaap Paans.Foto: GvL.
Alle onderhandelaars die het coaltieakkoord tot stand brachten bij Outdoor Valley. Uiterst rechts staat formateur Jaap Paans.Foto: GvL. (Foto: )

Bloemschikken na de patstelling

  Politiek

Gerrit van Loon

De gemeente heeft een coalitieakkoord. Tot stand gekomen na bloemschikken, chagrijnige sigaretjes, kramp en gezamenlijke etentjes. Leefbaar 3B, VVD, CDA en ChristenUnie borduren samen door op het werk van het vorige gemeentebestuur. "Een beetje saaiheid is niet erg."

Lansingerland – Dreigt het met één nieuwe partij en wethouder ten opzichte van de afgelopen bestuursperiode niet saai te worden in het politieke Lansingerlandse landschap? De vraag van een lokale journalist werd door nieuwe wethouder Kathy Arends (VVD) in eerste instantie met een grapje beantwoord. "Een beetje saaiheid is niet erg. Maar ik ben wel ambitieus." Ook wethouder Simon Fortuyn kwam erop terug. In beginsel predikte hij stabiliteit en rust. Dat zit tegen saaiheid aan. "Maar we hebben een duaal stelsel en ook onderling verschillen de coalitiepartijen van mening."

Met een meerderheid van 24 zetels in een gemeenteraad van 33 zetels, lijkt er geen vuiltje aan de lucht voor de deze week gestarte coalitie, waarvan het college vrijdag officieel wordt geïnstalleerd. Het wordt voor de vier oppositiepartijen (D66, WIJ Lansingerland, GroenLinks en PvdA) moeilijk een vuist te maken, laat staan een meerderheid te krijgen bij heikele kwesties.

Welke symboliek erachter de locatie, Outdoor Valley, zit waar begin deze week het coalitieakkoord werd ondertekend, laat zich raden. Onlangs werd het outdoorcentrum in Bergschenhoek getroffen door een felle brand die het centrale gebouw volledig in as legde. Aan de rand van het water, achter de overige gebouwen en met klimtoren Monte Cervino en de Uitkijktoren op Heuvel B op de achtergrond beklonken de partijen hun coalitie. Er kan omhoog en verder worden gekeken.

Het formatieproces verliep niet vloeiend. Dat leek in het begin, zo direct na de verkiezingen van 21 maart, wel het geval. Maar op een gegeven moment gaf de VVD, de één na grootste partij, wat tegengas aan de snelheid van Leefbaar 3B. "Dat was spannend en leverde mij soms kramp op", vertelde Kathy Arends. ,,We zijn gaan bloemschikken met fleurige bloemen in de kleuren van de partijen. Iedereen heeft de uiteindelijk prachtige bos bloemen verrijkt."

Kees-Willem Markus (ChristenUnie) houdt van snelheid. Zijn partij belandde in het proces ten faveure van WIJ Lansingerland op de reservebank. "Zaten we te schuiven wanneer we mochten invallen," vertelt hij. "De partijen gunnen elkaar onderwerpen waardoor dit akkoord geen uitgepolderde zinnetjes of halfslachtige compromissen telt."

Het CDA likte eerst haar wonden. "Het raamwerk van Leefbaar 3B en VVD paste bij ons. "Wij konden later prima aansluiten", aldus fractievoorzitter Matthijs Ruitenberg.

Meer berichten