Ed van den Broek, Jan Houweling, Machiel van Duijn en wethouder Fortuyn vieren de intentieverklaring met een gebakje.
Ed van den Broek, Jan Houweling, Machiel van Duijn en wethouder Fortuyn vieren de intentieverklaring met een gebakje. (Foto: Amel Bali)

Intentieverklaring De Snip getekend

  Politiek

Amel Bali

Een bruisende en verbindende plek

Wethouder Simon Fortuyn ondertekent samen met Ed van den Broek, directeur van het Medisch Hart, Machiel van Duijn, projectontwikkelaar bij Secerno en architect Jan Houweling, een intentieverklaring over de toekomst van Sociaal Cultureel Centrum De Snip in Bleiswijk. Herontwikkeling van de locatie waarop De Snip staat, moet bijdragen aan de verlevendiging van de dorpskern van Bleiswijk.

BLEISWIJK – Het proces rondom de invulling van De Snip heeft enige tijd geduurd. Met het vertrek van de bibliotheek uit de Snip, kwam de vraag wat er met de Snip moest gebeuren. Uiteindelijk kwam Secerno, als enige met een uitgewerkt plan, dat door het college als levensvatbaar werd beschouwd. De voorwaarde van de raad was dat het plan moest voldoen aan een aantal uitgangspunten. De herbestemming moet een bijdrage leveren aan een bruisende, bindende en boeiende dorpskern van Bleiswijk. Ook moeten de gebruikers van De Snip bijdragen aan een zo rendabel mogelijke en gezonde exploitatie van het gebouw. Tenslotte moeten de huidige gebruikers: het Servicepunt Gemeentehuis, Oudheidskamer/museum Bleiswijk en alle bestaande activiteiten in De Snip blijven.

"De locatie van de Snip biedt een uitstekende gelegenheid om de activiteiten van het Medisch Hart te combineren met het bruisen en binden, wat wij als college en als raad zoeken, voor de kern van Bleiswijk", zegt wethouder Fortuyn. Houweling vindt het als architect een uitdaging, omdat het servicepunt en het museum in het gebouw zitten. "Dit gecombineerd met zorg, horeca en wonen, maakt het een mooie samenstelling met verschillende doelgroepen. Qua architectuur hebben we vooral gekeken dat het past bij het kleinschalige karakter van de dorpsstraat, met als idee dat hier straks het derde plein ligt", legt hij uit. "Voorop staat de zorg en de link met het Medisch Hart", voegt van Duijn toe.

De horeca zal een publieke functie hebben en dus voor iedereen toegankelijk zijn. De gemeente heeft de inwoners de garantie gegeven dat het servicepunt van de gemeente in de kern van Bleiswijk blijft. "Het is belangrijk om van dit gebied een bruisende verbindende plek te maken, waar alle partijen op een verantwoorde manier hun plek kunnen vinden. De intentieverklaring, die we nu gaan tekenen, geeft in ieder geval aan dat twee partijen: de gemeente enerzijds en anderzijds Secerno, met van Houweling architecten, de haalbaarheid serieus gaan onderzoeken", zegt Fortuyn. "Het is nog geen garantie dat het allemaal tot stand komt. De raad heeft het laatste woord." De intentieverklaring geeft aan dat de gemeente en Secerno exclusief met elkaar de haalbaarheid gaan onderzoeken. Volgens Fortuyn zou er in ongeveer 6 maanden tijd duidelijkheid moeten komen of het project haalbaar is. Van Duijn heeft er in ieder geval goed vertrouwen in. "Het zou mij tegenvallen als dit er niet gaat komen." "Maar", geeft Fortuyn aan, "het is niet uit te sluiten."

Meer berichten