Foto:

Bereikbaarheid en warmte zijn de grootste uitdagingen

  Politiek

De grootste thema's voor de wisselwerking tussen de provincie Zuid-Holland en de gemeenten Pijnacker-Nootdorp en Lansingerland zijn de bereikbaarheid, met name de N209-verbinding met Rotterdam, en de warmterotonde waarmee restwarmte uit het havengebied naar voornamelijk de glastuinbouw wordt gebracht. Dat bleek tijdens het werkbezoek van het CDA Zuid-Holland op vrijdag 14 december.

Lansingerland - Na een presentatie bij de Wageningen University & Research over het lopende onderzoeksprogramma binnen de glastuinbouw in Bleiswijk maakte de CDA-delegatie een rondrit langs kenmerkende locaties in de regio. De delegatie bestond uit leden van Provinciale Staten, CDA-vertegenwoordigers van de betrokken gemeenten, Tweede Kamerleden, Europarlementariër en kandidaten voor de komende verkiezingen. "We hebben vandaag thema's behandeld die niet alleen lokaal of regionaal aan te pakken zijn," aldus Janneke Verwijmeren, fractieleider CDA Pijnacker-Nootdorp. "Het is dan natuurlijk schitterend om te zien dat onze politici vanuit alle lagen, van lokaal tot Europa, hier vandaag vertegenwoordigd zijn en in wisselende samenstellingen kunnen klankborden."

Tijdens de rondrit werd stilgestaan bij moderne glastuinbouwbedrijven en de grote groengebieden, zoals Rottemeren, Groen-blauwe-slinger, Bieslandse- en Balijbos. De gemeente Lansingerland heeft plannen om 6000 woningen te gaan bouwen om als gemeente te groeien naar 70.000 inwoners in 2023. "Maar waar gaan we deze woningen bouwen? We hebben relatief weinig sociale woningbouw, zou dit meer moeten worden? Hoe passen de nieuwe woningen binnen de sociale structuur van de gemeente? Hoe beschermen we de natuur en het groene karakter van deze regio? Het zijn slechts een paar aandachtspunten waar we als gemeente over moeten nadenken," aldus Matthijs Ruitenberg, fractieleider CDA Lansingerland. "Een groeiend aantal inwoners heeft ook impact op de ontsluiting van de regio. De N209 vormt nu al een knelpunt en met de groei van inwoners ligt hier een belangrijke uitdaging die we samen met de provincie op moeten pakken."

Het werkbezoek werd afgesloten met een bezoek aan Nootdorp, waar een aantal lokale en regionale thema's aan bod kwamen, waaronder Rotterdam The Hague Airport, de herstructurering van oudere glastuinbouwgebieden en de Holland Railterminal.

Meer berichten