Foto: Amel Bali

"Zonnepanelen zijn booming!"

  Politiek

Amel Bali

Overdracht van 356 zonnepanelen

Duurzaamheid is een belangrijk item in Nederland en daarmee ook voor de gemeente Lansingerland. Afgelopen week gaf wethouder Albert Abee uitleg over de duurzaamheidsambities van onze gemeente. De lokale pers werd uitgenodigd om op het dak van het gemeentehuis de overdracht van de 356 zonnepanelen bij te wonen. In totaal liggen er nu 470 zonnepanelen, dat is goed voor 120.000 KWH. "Zonnepanelen zijn booming", zegt wethouder Abee.

BERGSCHENHOEK – De gemeente heeft als uitgangspunt om in 2050 een duurzame gemeente te zijn. Hiervoor worden momenteel al stappen gezet. De gemeente Lansingerland heeft in totaal 860 zonnepanelen laten aanleggen. Hiervan kwamen er 356 op het dak van het gemeentehuis, 78 op de Stampioendreef, 72 op Sporthal Gouden Uil, 168 op sporthal Rijneveen, 98 op sporthal Sterrehal, 60 op MFR Anthuriumsingel en 10 op de Peuterhoek. Daarnaast bekijkt de gemeente ook de mogelijkheden van zonnepanelen op het dak van zwembad de Windas. "Als er een instelling is die veel energie verbruikt, is het wel het zwembad", zegt wethouder Abee. De gemeente investeert naast de zonnepanelen ook in elektrische auto's en fietsen. "Als er auto's voor de gemeente nodig zijn, kiezen we daar waar kan voor elektrische auto's", zegt wethouder Abee. Ook het materiaal dat de buitendienst gebruikt wordt steeds meer vervangen door elektrisch materiaal. Andere belangrijke punten, die de wethouder noemt zijn: de LED-verlichting op sportvelden, het aanbrengen van dubbel glas en de bewegingssensoren. "Een pand hoeft dan niet constant verlicht te blijven."

Een belangrijke ontwikkeling op weg naar duurzaamheid is de aan te leggen pijpleiding, die de restwarmte uit de Rotterdamse haven naar Leiden zal brengen. Er is heel veel havenwarmte uit de Rotterdamse haven. Voor een deel wordt deze warmte naar Leiden gebracht. Een tijd was er discussie over waar de pijp precies zou moeten lopen. Momenteel is bekend dat deze pijpleiding langs Lansingerland zal lopen. "Dat is fantastisch, want die warmte kunnen we in de kassen hartstikke goed gebruiken", zegt wethouder Abee. "Voor ons is het heel belangrijk dat we de glastuinbouw kunnen afkoppelen van het gas." Lansingerland is immer de tweede landbouwgemeente van Nederland en verbruikt enorm veel gas.

Een kritisch punt is wel het feit dat door de dikte van de pijp er onvoldoende restcapaciteit warmte zal zijn voor de kassen in Lansingerland, laat staan op termijn voor eventueel de huishoudens. De gemeente is samen met aangrenzende gemeentes hierover in verweer. Lansingerland zou graag zien dat de pijpleiding van 400 mm dikte naar 500 mm dikte zal gaan. Ondanks dat het extra tijd en geld zal kosten om de pijpleiding te verbreden, vindt de gemeente Lansingerland dat ze deze kans, om het gasverbruik terug te brengen, niet zomaar voorbij moeten laten gaan.

Meer berichten