Foto: Kees van Rongen

Stemdate Commissaris met Matthijs

  Politiek

Kees van Rongen

Gesprek aangaan met stemmers

Het is een voorrecht om voor de eerste keer te mogen stemmen. Maar door de Commissaris van de Koning, Jaap Smit, in een comfortabele auto met chauffeur van huis te worden opgehaald en naar het stemlokaal te worden gebracht, is natuurlijk wel heel bijzonder voor Matthijs Buijs uit Bleiswijk.

Bergschenhoek - Commissaris van de Koning Jaap Smit ging woensdag tijdens de Provinciale Statenverkiezingen daten. Drie inwoners van Zuid-Holland, die voor het eerst gingen stemmen, haalde hij op om samen naar de stembus te gaan. Via een actie op Twitter, Facebook en Instagram werden jongeren opgeroepen zich aan te melden voor de stemdate. "De belangstelling was groot," weet de Commissaris. Van de drie uitverkorenen was er één afkomstig uit Lansingerland: Matthijs Buijs.

Hij was woensdagmiddag de derde jongere, die door Jaap Smit werd opgehaald. Omstreeks 12.00 uur stopte de wagen van de Commissaris van de Koning in de Kerkstraat in Bleiswijk. De Commissaris wilde graag het gesprek aangaan met de nieuwe stemmers. "Daarom vergezelde ik hen naar het stemlokaal. Het is belangrijk, dat zoveel mogelijk inwoners van Zuid-Holland hun stem laten horen. Mensen hebben het niet altijd in de gaten, maar iedere dag heb je met de provincie te maken. Als je in de bus stapt, een stuk gaat fietsen, als je wandelt door een natuurgebied. Dat zijn allemaal zaken, die de provincie regelt. Meebeslissen doe je als je naar de stembus gaat. De plannen voor de toekomst worden nu gemaakt en de komende jaren uitgevoerd."

Matthijs Buijs ging woensdag heel bewust voor het eerst stemmen. Hij is op 15 mei 2000 geboren in Gouda en kwam op z'n zesde naar Bergschenhoek. Twee jaar geleden verhuisde hij van Bergschenhoek naar Bleiswijk. "Ja, ik heb hier mijn jeugd doorgebracht en ik heb hier mijn vrienden. Daar heb ik nu wat minder tijd voor door mijn studie technische bedrijfskunde in Delft. Ik ben eerstejaars dus dat gaat nog wel even duren met m'n bachelor en master." Delft lijkt zo dichtbij vanuit Bleiswijk, maar met het openbaar vervoer is Matthijs vijf kwartier onderweg. 'Eerst de bus, dan de metro en dan weer de bus. Het is een hele rit met m'n ov. Met de auto doe ik het in twintig minuten. Ik heb wel een rijbewijs, maar nog geen eigen auto." En op de fiets? "Fietsen? Doe effe normaal. Nou ja, misschien in de zomer."

Matthijs heeft zich wel goed voorbereid op de provinciale verkiezingen. "Ik heb de stemwijzer gedaan en de debatten op de tv gevolgd. Ja, ik heb een bewuste keuze gemaakt. Waar ik op gestemd heb, is niet voor de krant. In ieder geval een partij, die zowel plaatselijk als landelijk meetelt. Ik heb ook voor het waterschap gestemd, maar dat spreekt mij wat minder aan. Wel is dat zeker heel belangrijk."

Meer berichten