Bibliotheek Oostland verandert compleet en verhuist naar het Cultuurhuis aan de westkant van het centrum. Foto Kees van Rongen
Bibliotheek Oostland verandert compleet en verhuist naar het Cultuurhuis aan de westkant van het centrum. Foto Kees van Rongen (Foto: Kees van Rongen)

Horeca belangrijk in Cultuurhuis

  Politiek

Kees van Rongen

West enige geschikte locatie

De enige geschikte locatie voor het Cultuurhuis Berkel is in Centrum West. "De aanvankelijke voorkeur voor de oostkant is geen serieus alternatief meer," zegt wethouder Ankie van Tatenhove. Ook het adviesbureau BMC komt tot deze conclusie in haar haalbaarheidsonderzoek.

Berkel en Rodenrijs - Cynthia Dekker van Rotterdam Festivals presenteerde afgelopen week op de beeldvormende avond de resultaten van het onderzoek naar de vrijetijdsbesteding van de inwoners van Lansingerland. Een kansrijk programma in het Cultuurhuis Berkel omvat volgens Dekker onder meer: concerten, theaterproducties, boeken, wijnproeverijen, filmhuis, baby- en ukkieconcerten, meezingavonden en cursussen.

Dick te Winkel van het adviesbureau BMC presenteerde een concept voor het Cultuurhuis Berkel. Hij stelde nadrukkelijk, dat het Cultuurhuis aan de westkant van het centrum moet komen, het gebied waar nog nieuwbouw zal plaatsvinden. "Centrum Oost is te complex om geschikt te maken. Denk daarbij aan de parkeerproblematiek, maar ook aan de beperkte ruimte."

In het Cultuurhuis is straks ruimte voor een nieuw concept van de bibliotheek. "Niet meer uitsluitend boekenrekken en met focus op de jeugd. De horeca moet geïntegreerd worden in de bibliotheek." In het conceptplan Cultuurhuis zijn twee filmzalen van 50 en 75 stoelen opgenomen. Ook hierbij aandacht is er voor de jeugd. Verder wordt gedacht aan een multifunctionele zaal met 250 stoelen. Deze zaal wordt dan voornamelijk gebruikt door verenigingen met amateuruitvoeringen. Wellicht kan een deel van de zaal gebruikt worden voor een derde filmzaal. Daarnaast denkt men aan studioruimten voor workshops en cursussen.

"Het moet geen bedrijfsverzamelgebouw worden, maar een integraal geheel van bibliotheek, muziekverenigingen en theaterclubs." Uit het haalbaarheidsonderzoek blijkt, dat het Cultuurhuis met private middelen kan worden opgezet, waarbij het risico van de culturele exploitatie in begin wel met publieke middelen wordt afgedekt. Horeca moet een belangrijk onderdeel zijn.

Aan de westkant van het centrum krijgt het Cultuurhuis een oppervlakte van 2500 vierkante meter. "Zowel voor de bereikbaarheid, stedenbouwkundig, kwalitatief als economisch is deze locatie het meest geschikt," aldus Te Winkel. "Het Cultuurhuis is inpasbaar in de ontwikkeling van Berkel Centrum West. Verschillende private partijen zijn geïnteresseerd om het Cultuurhuis te ontwikkelen." Wat een en ander gaat kosten is nog niet bekend. "De cultuurhuizen in Bergschenhoek (Cultuurfabriek) en in Bleiswijk Theater 't Web zijn een succes en de verwachting is, dat de drie cultuurhuizen elkaar aanvullen en versterken," meent Van Tatenhove. Het Cultuurhuis Berkel staat 27 juni op de agenda van de raadsvergadering.

Vandaag (woensdag 17 april) is er een extra beeldvormende avond ingepland.

Meer berichten