Fortuyn en de dames Van den Heuvel (achter) en Van den Nouland (r) laten journalisten zien hoe simpel de app werkt. Foto Kees van Rongen
Fortuyn en de dames Van den Heuvel (achter) en Van den Nouland (r) laten journalisten zien hoe simpel de app werkt. Foto Kees van Rongen (Foto: Kees van Rongen)

Maak melding dat iets kapot is

  Politiek

Kees van Rongen

Simpel via app BuitenOpOrde

Even aangeven dat de lantaarnpaal defect is of een stoeptegel is losgeraakt, kan vanaf nu heel gemakkelijk. Met een gebruiksvriendelijke app die zowel op een Apple-, Samsung smartphone of computer direct werkt. Lansingerland is de eerste en enige gemeente van Nederland met zo'n app. Wethouder Simon Fortuyn lanceerde deze unieke app BuitenOpOrde in de collegekamer.

Lansingerland - "Het is heel simpel," legt wethouder Fortuyn uit. "De app is onderdeel van onze website www.lansingerland.nl. Bezoekt u de pagina BuitenOpOrde, dan herkent de website met welk apparaat u de pagina bezoekt. Doet u dit met een mobiele telefoon of tablet, dan bieden wij u de mogelijkheid om deze pagina voortaan als een app te gebruiken. Op dat moment kunt u gebruik maken van extra mogelijkheden."

Xandra van den Nouland en Corinne van den Heuvel van de gemeente hebben de app ontwikkeld. "Dat was mogelijk toen wij in november vorig jaar onze nieuwe website lanceerden. We bouwden de website volgens een nieuw concept, waardoor we als gemeente snel en flexibel zelf kunnen ontwikkelen. We zijn niet meer afhankelijk van de planning van grote leveranciers, maar krijgen meer vrijheid om de digitale dienstverlening voor onze inwoners aan te passen," aldus de wethouder.

"In drie maanden, waarbij het testen de meeste tijd kostte, hadden we de app BuitenOpOrde gereed," zegt Xandra van den Nouland. "De app werkt uitstekend, maar we zullen de komende tijd ongetwijfeld nog verbeteringen aanbrengen." Corinne van den Heuvel: "Wie nu iets meldt, dat iets kapot, vies of niet in orde is in de openbare ruimte krijgt via de mail of als men dat aangeeft per telefoon antwoord. Straks zal dat direct via de app gebeuren, maar dat zijn aanpassingen, die we nog moeten verfijnen. Ook willen we dat direct op de plattegrond van de gemeente wordt aangegeven welke lantaarnpaal defect is, zodat niet bijvoorbeeld tien personen dezelfde melding doen. In de app kunt u gebruik maken van de mogelijkheid om uw locatie automatisch op te laten zoeken. Hiervoor moet u eenmalig de app toestemming geven om uw locatiegegevens te gebruiken. De app zoomt daarna in op uw huidige locatie. U kunt ook zelf een locatie aangeven." Via de website www.lansingerland.nl klik je de servicewijzer aan en via iets kapot klik je op melding doorgeven. Dan krijg je de link BuitenOpOrde. Met vier eenvoudige stappen geef je de melding door. Met de app BuitenOpOrde kunt u ook foto's van uw mobiele apparaat meteen aan de melding toevoegen. U geeft de app dan eenmalig toestemming om gebruik te maken van de camera van uw apparaat. Gebruikt u een desktop, dan voegt u een foto toe via uw bestanden. De gemeente neemt uw melding in behandeling. Afhankelijk van uw voorkeur houdt de gemeente u per e-mail of telefonisch op de hoogte.

Meer berichten