Logo 3B-krant.nl


Doorweekt en met de modder tot in de oren trokken de deelnemers van Meet The Marines zondagochtend door het bos.
Doorweekt en met de modder tot in de oren trokken de deelnemers van Meet The Marines zondagochtend door het bos. (Foto: Gerrit van Loon)

Afgemat door het Lage Bergsche Bos

  Sport

Door Gerrit van Loon

De start van een nieuw seizoen Meet the Marines was afgelopen zondagochtend bij Outdoor Valley. De anderhalf uur lange, zware training door de elite van de Nederlandse krijgsmacht, was er één zoals nooit eerder werd gegeven.

Bergschenhoek - De stem van instructeur Henry Kortman schalt over het water. "Ik zie nog steeds lelijke harsens. Hup, onder water." De groep van 45 mannen en vrouwen die onder Kortmans en Ivo Koorneefs leiding door het Lage Bergsche Bos banjert, luistert gedwee. Wat kunnen ze ook anders. "Ik wil jullie niet zien. Jullie zijn lelijk." Deelnemers duiken even onder om snel weer proestend boven te komen.

De bikkels doen mee aan een special 90 Minutes "Survival & Obstacle Challenge". Een aflevering van Meet the Marines zoals nooit eerder is gegeven. De uitdaging liep ook uit naar 160 minuten. Start en finish was gezamenlijk, maar bij het klimbos ging toch ieder op zijn eigen snelheid. Sanne Kampstra uit Leiden had vooraf nog goede moed. "Ik heb er mega veel zin in! Let's rock." Het werd afzien voor haar. Ze werden met z'n allen over de kling gejaagd.

Met een tien meter lange Anaconda, vol gezogen met water, ging het door de wateren van het bos. "Door dat gewicht van 150 tot 200 kilo met z'n allen op te tillen, belast je verschillende spiergroepen in je schouders, armen en bovenbenen. Niet alleen 'bikkels' kunnen mee doen aan dit evenement. Iedereen kan op zijn eigen kracht deelnemen. Ons doel is om je een beleving te geven, waaraan je met plezier en trots terugdenkt. Niet om je alleen zo zwaar mogelijk op de proef te stellen. Dat je het niet haalt, faalt of afhaakt. Iedereen haalt het. Altijd. We leave no man behind", aldus Marcel Bruggers, oprichter van Meet The Marines en woonachtig in Berkel en Rodenrijs.

Deelname draait om het vergroten van fysieke en mentale weerbaarheid. Grenzen verleggen. "Deelnemen is meer dan bootcampen alleen. Passie. Beleving. Het is deel uitmaken van een community van gelijkgestemden, die zich met elkaar inzetten en het beste uit zichzelf en de groep willen halen." Het lijkt een harde training van de mariniers (en dat is het ook), maar de sociale inborst viert hoogtij. Er wordt tijdens het event naar elkaar omgekeken, geholpen onder elkaar. Hier een helpende hand, daar een duwtje.

"Wanneer iedereen in zijn kracht staat, is het team het sterkst. De kernwaarden van het Korps Mariniers zijn verbondenheid, kracht en toewijding." Elke maand wordt een 90-Minutes van Meet the Marines gehouden, ook in mist of sneeuw. "Outdoor Valley is een uitstekende locatie hiervoor. We keren zeker terug", zegt Bruggers.

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox