Logo 3B-krant.nl


Voordat wereldkampioene Chantal Blaak het podium opgaat, krijgt ze van de burgemeester een krans om gehangen.                    Foto: GvL.
Voordat wereldkampioene Chantal Blaak het podium opgaat, krijgt ze van de burgemeester een krans om gehangen. Foto: GvL. (Foto: Gerrit van Loon)

Smaak én kraak bij huldiging Blaak

  Sport

Door Gerrit van Loon

Wielrenster Chantal Blaak wilde na het veroveren van de wereldtitel in het Noorse Bergen een huldiging zonder poeha. En laat een ingetogen feestje maar aan Lansingerland over.

Bergschenhoek – Op voorhand was het nog geen uitgemaakte zaak dat er een huldiging kwam in Lansingerland. Chantal Blaak werd geboren in Rotterdam, traint bij wielerclub Ahoy, groeide op in Zuidland en woont slechts enkele jaren in Berkel en Rodenrijs. De huldiging werd na kort beraad toch in haar huidige gemeente gehouden. Op het podium voor het gemeentehuis. Familie, bekenden en burgemeester Mirjam Salet van de gemeente Nissewaard kwamen er met een bus uit Zuidland naartoe.

Daar stond de in het fel oranje geklede Martine de Wit al te wachten. Zij en haar man zijn fervent wielerfans en reizen de hele wereld rond om wielerwedstrijden te bekijken: "Naar de wereldkampioenschappen zijn we niet geweest. Ik had Chantal, die niet ver bij mij uit de buurt in Berkel woont, ook niet als winnaar verwacht. Eerder Annemiek van Vleuten." Clubgenoot bij Ahoy, Youri Zijlstra (10), staat in wielertenue te wachten tot hij mag voorrijden richting podium. Het wielervirus kreeg hij van vader Jelle mee met wie hij vaak rondjes van 28 kilometer fietst. Op de baan bij de club, langs de Rotte of richting Delft. Hij rijdt ook wedstrijden van 10 kilometer lang met leeftijdsgenootjes. "Ik ken Chantal van de tv en wil later net zo goed als zij worden, zeg maar de nieuwe Tom Dumoulin."

Op wilskracht

Ondertussen waren er tientallen mensen naar de huldiging gekomen, stroomde het gemeentehuis leeg om dit heugelijke feit te vieren en schoten de aanwezige fotografen en cameraploegen beelden die altijd zullen beklijven. Blaak ontving de zilveren erepenning van de gemeente Lansingerland. Burgemeester Pieter van de Stadt noemde haar een rolmodel voor de jeugd. "Een renster die op wilskracht wereldkampioene is geworden. Ze viel, stapte weer op, sloot aan bij het peloton, ging hard fietsen en koos het juiste moment. Indrukwekkend. We zijn trots om zo'n kampioen in onze gemeente te hebben. September was met de Ride for the Roses en deze overwinning een echte wielermaand."

Eerst op vakantie

Blaak zelf had 'een wereldkampioenschap ook zeker niet verwacht'. "En nu heb ik dit allemaal", knikt ze naar het publiek. "Ik geniet hiervan en ga hierna eerst even lekker op vakantie." Na afloop van de huldiging gingen niet alleen kinderen op de foto met haar. Daarna toog iedereen, voornamelijk met de fiets, tevreden huiswaarts. Het ging niet om kwantiteit of massa bij deze huldiging, maar om kwaliteit.        

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox