“Een aantal jaren geleden zijn ervaren spelers gestopt. Nu werken we met een relatief jonge groep naar het WK toe en hopelijk ook naar de Olympische Spelen”, vertelt Laurens Hoekman (links)
“Een aantal jaren geleden zijn ervaren spelers gestopt. Nu werken we met een relatief jonge groep naar het WK toe en hopelijk ook naar de Olympische Spelen”, vertelt Laurens Hoekman (links) (Foto: Gerrit van Loon)

Hoeksenaar gaat wel naar het WK

  Sport

Door Gerrit van Loon

Het Nederlands voetbalelftal speelt volgend jaar geen WK. Laurens Hoekman (19) uit Bergschenhoek plaatste zich met zijn herenteam wel voor het WK Curling. We spraken met de Hoeksenaar die curling zeer serieus neemt.

Sankt Gallen – Laurens Hoekman, die afwisselend bij zijn ouders in Zoetermeer en Bergschenhoek woont, speelde vorige week met het Nederlandse herenteam op het EK in het Zwitserse Sankt Gallen. Doelstelling was het WK van volgend jaar in Las Vegas halen. Dat lukte. De oranjehemden werden 7e en boekten een mooie overwinning op topland Zweden. Met enkele overwinningen op rij werd ook automatisch plaatsing voor het Olympisch Kwalificatie Toernooi voor Beijing 2022 afgedwongen.

"Een aantal jaren geleden zijn ervaren spelers gestopt. Nu werken we met een relatief jonge groep naar het WK toe en hopelijk ook naar de Olympische Spelen", vertelt Hoekman telefonisch uit Zwitserland. "De focus is nu gericht op het Olympisch Kwalificatie Toernooi in het Tsjechische Pilsen dat op 5 december start. Tussendoor moet ik ook nog selectietoetsen maken voor de opleiding Luchtverkeerleiding die ik volg op Schiphol. Drukke tijden dus."

Constante slide

Laurens Hoekman raakte door een vriend, huidig teamgenoot Carlo Glasbergen, besmet met de sport. "Carlo vroeg mij toen zo'n tien jaar was eens te komen kijken in de hal in Zoetermeer. De teamsport, discipline en de stenen op de juiste plek krijgen: ik vond het geweldig en besloot lid te worden van Curling Club PWA."

"Niet veel later kreeg ik van de bondscoach het verzoek om een speciaal sporttraject af te leggen. Ik heb een constante slide en ben technisch heel precies. Kan heel goed de snelheid bepalen wanneer een steen bijvoorbeeld een meter korter moet liggen."

Hoekman kijkt nu al uit naar de kwalificatiewedstrijden. "Het is nog nooit voorgekomen dat een Nederlands curlingteam meedeed op de Olympische Spelen. Wij maken nu echt een reële kans. Als ik dat toch eens zou mee mogen maken!" De Olympische Winterspelen worden volgend jaar februari in Zuid-Korea gehouden.

Flow

"Mooi om te zien dat we nu in the winning mood zijn. We hopen deze flow zo lang mogelijk vol te houden. Vorig jaar plaatsten we ons ook voor het WK, wel via een andere route. We werden toen eerste in de B-poule. Dat ik nu weer mijn sport mag promoten is mooi. Curling blijft een relatief onbekende sport in Nederland. Misschien moet Lansingerland maar eens snel een ijsbaan openen. Hoe meer, hoe beter."

Meer berichten

Shopbox