Charissa Kuiper vorige week in actie op het EJK in Praag. Ze is sterk aan het net. "Daarom vind ik mixen zo leuk."          Beeld: Mark Phelan.
Charissa Kuiper vorige week in actie op het EJK in Praag. Ze is sterk aan het net. "Daarom vind ik mixen zo leuk." Beeld: Mark Phelan. (Foto: Gerrit van Loon)

Leven gewijd aan het badminton

  Sport

Door Gerrit van Loon

Lansingerland barst van de sporttalenten. Hadden we vorige week de 19-jarige Laurens Hoekman die naar het WK Curling gaat, in de krant: dit keer badmintonster Charissa Kuiper (16) die afgelopen week het Europees Jeugd Kampioenschap U17 (EJK) speelde.

Bergschenhoek - Charissa Kuiper is geboren met badminton in het bloed. Haar vader speelt al een hele tijd badminton. Toen ze zeven jaar was, ging zij ook spelen. Al snel bleek dat ze beter was dan de gemiddelde speler van haar leeftijd. Ondanks de diverse badmintonverenigingen in Lansingerland, speelt ze nu voor het Haagse BC DKC. "Ik speel competitie in de tweede divisie. Op 5 november 2016 heb ik mijn debuut gemaakt in de eredivisie. Inmiddels heb ik al wat vaker meegedaan in de eredivisie en zelfs wedstrijden weten te winnen", aldus de 16-jarige.

Ze zit bij de Nationale Jeugd Selectie en traint in sportcentrum Papendal onder leiding van Robbert de Keijzer. Van Ruud Bosch (talentcoach U19) kreeg ze het aanbod om intern te komen wonen in Papendal. "Ik hoefde er niet lang over na te denken. Dit is een unieke kans om grote stappen te maken in het badminton." Charissa traint twee keer op een dag. Ook moest ze wisselen van school, ze gaat nu in Arnhem naar het Beekdal Lyceum, vwo. Dit is een topsportschool. "Ik heb een aangepast rooster, zodat ik school en badminton goed kan combineren. Het was voor mij een grote stap om uit huis te gaan op mijn 16e en om naar een andere school te gaan, maar ik ben er inmiddels aan gewend. In het weekend ben ik in Bergschenhoek, mits ik geen toernooi heb." Naast badminton en school heeft ze geen tijd voor andere dingen. "Ik heb ervoor gekozen om mijn leven aan badminton te wijden. Daarvoor heb ik mijn vrije tijd grotendeels moeten opofferen, maar ik heb het ervoor over."

Haar sterkste krachten liggen aan het net. De trainers zeggen dat ze het net 'opvreet'. "In de mix is het als dame heel belangrijk dat je goed 'hoog op het net zit', daarom vind ik mixen ook zo leuk. Verder speel ik vanuit het achterveld veel kapslagen (schijnslagen), dat vind ik fijne slagen."

Bij het afgelopen EJK viel het resultaat wat tegen. In de mix eindigde ze bij de laatste 32 en in de dubbel bij de laatste 16. "Ik had vooral in de mix gehoopt verder te komen. Toch ben ik wel redelijk tevreden over het spel wat ik heb laten zien." Veel tijd om uit te rusten is er niet. Ze is nu onderweg naar Estland voor de Estonia Junior. Daarna gaat ze trainen om haar doelen te behalen. Ze hoopt volgend jaar geselecteerd te worden voor de WJK U19 in Canada en binnen twee jaar vast in de eredivisie te spelen. "Mijn droom is om ooit deel te nemen aan de Olympische Spelen."

Meer berichten

Shopbox