Met de winst in Oman steeg de Bleiswijker naar de 68e plaats op de wereldranglijst. Het doel van Joost Luiten is top 50.  Foto: Golfsupport.nl
Met de winst in Oman steeg de Bleiswijker naar de 68e plaats op de wereldranglijst. Het doel van Joost Luiten is top 50. Foto: Golfsupport.nl (Foto: Gerrit van Loon)

Niet voor de poen, voor de punten

  Sport

Door Gerrit van Loon

Bleiswijkser Joost Luiten (32) won onlangs de NBO Oman Open en steeg daardoor naar de 68e plaats op de wereldranglijst. Doel is de top 50. Deze krant sprak met hem. "Ik wil putten en punten halen."

Bleiswijk – De zesde overwinning in de European Tour van Joost Luiten betekende ook dat hij mag meedoen aan de World Golf Championship in Mexico, van 1 maart tot 4 maart. "De top 50 mag sowieso overal aan meedoen. In Mexico wordt de deelnemerslijst aangevuld met toernooiwinnaars, vandaar dat ik ook welkom ben", vertelde Luiten vorige week vrijdagavond. We bellen hem als hij in de auto zit naar het tv-programma RTL Late Night. Hij mocht bij Humberto Tan aan tafel vertellen over zijn zege in Oman. Het was zijn eerste zege in het Midden-Oosten.

"Je zou denken dat er in die landen enorme bedragen te verdienen zijn. Dat viel mee. Oman was een middelgroot toernooi. Mijn overwinning levert mij iets meer op dan 225.000 euro. Maar daar gaat het mij niet om. Ik wil vooral punten halen." Dat hij strijdt om een som prijzengeld van $10.000.000 zegt hem weinig. Hij is blij dat hij weer op niveau kan golfen.

"Ik heb een matig, bijna slecht jaar achter de rug. Uiterst moeizaam vanwege een ontsteking in mijn kies, ik moest een wortelkanaalbehandeling ondergaan. Gelukkig kwam ik goed de winter uit en waren mijn resultaten (11e) in Maleisië, het toernooi voor Oman, goed. Ik had er weer zin in en speelde goed. Dat gaf daarna resultaat."

Met de winst steeg de Bleiswijker, die al geruime tijd in het Belgische Hoogstraten woont naar de 68e plaats op de wereldranglijst. "De eerste 50 zijn zeker van deelname van alle vier de majors, de hoogste toernooien. Zeg maar de Champions League van het golfen", aldus Luiten.

De Masters

Het bekendste major-toernooi ter wereld is de Masters. Ook wel The Masters Tournament of The US Masters genoemd. Gehouden in de tweede week van april. "Elk jaar dezelfde baan. De historie die het uitademt. Mooi hoor", vindt Luiten, winnaar van het KLM Open 2013 en 2016. Hij wil de Masters graag spelen.

Net wielrennen

Eerst goed presteren in Mexico. "Er is geen peil op te trekken wie dat toernooi wint. In het verleden hebben daar ook de nummers 300 tot 1000 op de wereldranglijst gewonnen. Het is net wielrennen, onvoorspelbaar wie er wint. Zaak is om elke dag je punten te pakken."

Trainen bij SEVE

Of hij nog weleens in Bleiswijk komt? "Weinig. Ik woon tegenwoordig in Hoogstraten. Dat is belastingtechnisch beter. Als ik in de buurt ben, train ik vaak bij SEVE, naast het SFG in Rotterdam."

Meer berichten

Shopbox