De rolstoelers leggen een afstand van circa 2,5 kilometer af en kruisen gedurende enkele momenten op de twee avonden met andere lopers.
De rolstoelers leggen een afstand van circa 2,5 kilometer af en kruisen gedurende enkele momenten op de twee avonden met andere lopers. (Foto: Gerrit van Loon)

Veel rolstoelers op Avondvierdaagse

  Sport

Door Gerrit van Loon

De organisatie van de Avondvierdaagse in Bleiswijk is blij verrast met de 44 aanmeldingen van rolstoelers voor deelname. Op donderdag 31 mei en vrijdag 1 juni doen zij voor het eerst twee dagen mee met de vierdaagse. "Niet alleen apart, maar ook gemengd met alle andere lopers."

Bleiswijk – Ingrid Arends- de Jong (56) van de Avondvierdaagse Bleiswijk was met 5 à 10 aanmeldingen al blij geweest. "Maar de 44 aanmeldingen overtroffen alle verwachtingen. En ook alle duwers achter de rolstoelen zijn bijna al binnen. Mijn eigen familie en buren werken mee. Op vrijdag loopt het hele brandweerteam mee, die willen ook meehelpen. Dus zeg het voort. Het belooft een hele gezellige tocht te worden!"

De rolstoelers leggen een afstand van circa 2,5 kilometer af en kruisen gedurende enkele momenten op de avonden met de lopers van de 5, 7 en 14 kilometer. Twee jaar geleden was er vanuit Berkel een rolstoeltweedaagse die door recreatiegebied De Groenzoom ging. "Dat was apart voor rolstoelers. Ik wil ze juist mengen met alle deelnemers. Maar alles wat georganiseerd wordt voor minder mobiele mensen is goed", vindt Ingrid, wiens vader (85) nog steeds stempelt op de Avondvierdaagse.

Gerdie Bours loopt de Avondvierdaagse mee, omdat ze aan het trainen is voor de Vierdaagse van Nijmegen. De bekendste loop uit het land. "Ik heb in januari 2018 op de top van de Kilimanjaro gestaan, als afsluiting van twee jaar ziek zijn en de daarbij horende behandeling tegen borstkanker. Het hebben van een doel (toen de Kilimanjaro en nu de Avondvierdaagse) helpt mij om toekomstgericht te blijven zijn."

Omgeving bekijken

Bours gaat een rolstoel duwen omdat ze, toen ze ziek was, ook gevoeld heeft om niet te kunnen doen wat ze zou willen. "Ik kan me zo voorstellen dat het, zeker als het een blijvende handicap of beperking is, echt fijn kan zijn om mee te doen en je omgeving weer eens te bekijken in een gezellige, ontspannen sfeer." Haar deelname dient dus twee doelen; eigen training en een ander helpen. "Zeker met dat laatste is niets mis", aldus Bours.

Saamhorigheid

De vele aanmeldingen van rolstoelers en duwers laat zien dat het met de saamhorigheid in Bleiswijk wel goed zit. Ingrid Arends: "Het blijkt maar weer dat we een gezellige gemeente zijn. Hopen dat het ook mooi weer wordt, zodat mensen na het lopen blijven hangen. Een praatje hier en daar maken. Dat komt de saamhorigheid enorm ten goede. De rolstoelers vertrekken om 18.30 uur vertrek uit De Tuinen. Alles verloopt goed, straks hopelijk ook."

Meer berichten