Vier jaar geleden begon Niels (hier scorend voor Rotterdam) bij basketbalclub Squirrels. Hij viel niet alleen door zijn lengte op, ook vanwege zijn spelinzicht. Foto: Fons M.M. Simons
Vier jaar geleden begon Niels (hier scorend voor Rotterdam) bij basketbalclub Squirrels. Hij viel niet alleen door zijn lengte op, ook vanwege zijn spelinzicht. Foto: Fons M.M. Simons (Foto: Fons M.M. Simons)

Carrièrestap voor basketbaltalent

  Sport

Gerrit van Loon

Begin augustus vertrekt Niels van Holst (13) naar de basketbalacademie in het Limburgse Weert. De 2.03 meter lange scholier uit Berkel en Rodenrijs gaat er elke dag trainen en leren. De 3B Krant sprak met hem over zijn torenhoge ambities. "De NBA in Amerika is mijn doel."

Berkel en Rodenrijs- Niels van Holst kijkt er naar uit. Samen met zijn moeder heeft hij al een huis gevonden in Weert. Ze blijven deels in Lansingerland wonen en gaan deels naar het verre Limburg toe. "In Weert draait alles om basketbal. We trainen elke dag, soms wel twee keer ook. Eén dag in de week zijn we maar vrij. Dus dat wordt intensief", vertelt Niels.

Vanaf zijn 9e jaar speelt Van Holst basketbal. Aangestoken door zijn vader, die deze sport ook op amateurniveau speelde. "Daarvoor zat ik op voetbal met vrienden. Maar voetbal is niet mijn ding. Dat vind ik niet leuk." Vier jaar geleden begon Niels bij basketbalclub Squirrels in Berkel en Rodenrijs. Hij viel niet alleen door zijn lengte op, maar ook vanwege zijn spelinzicht. "Ik ben inderdaad goed lang voor deze sport", lacht Niels. "Ik kan doorgroeien naar een lengte van 2.10 meter."

Goed aangeschreven

Na Squirrels volgde de club Rotterdam Basketbal, waarvan het hoogste mannenteam net als dat in Weert eredivisie speelt. Zelf speelde Niels in de jeugd trouwens ook al op het hoogste niveau van Nederland. Om een nog beter niveau te halen, koos hij voor een verdere opleiding in Weert. Daar zal hij gaan spelen bij de onder 16 jaar van Basketball Academie Limburg. Combinerend met zijn havo-opleiding op de Philips van Horne. "Deze academie en de jeugd van Weert staan goed aangeschreven. Ze worden ook vaak kampioen van Nederland."

In Berkel was de scholier trouwens ook altijd bezig met basketbal. "Of het nu met vrienden was, op de play-station of op school met papieren proppen in de prullenbak. Ik ga Berkel wel missen. Hing soms wat rond bij de Berkelse plas. Maar gelukkig gaan we niet helemaal verdwijnen uit de oude omgeving. Berkel en Weert zijn qua plaatsen wel vergelijkbaar."

Het professionele basketbal in Amerika volgt Niels van Holst op de voet. Zeker in deze tijd wanneer de NBA-finale wordt gespeeld. De Cleveland Cavaliers staan voor het vierde jaar op rij tegenover Golden State Warriors in de NBA-finale. Titelverdediger Golden State is favoriet, maar zolang de held van Niels, superster LeBron James fit blijft, hebben de Cleveland Cavaliers een goede kans. In de eerste finale (van de best of seven-serie) scoorde James 51 punten.

Meer berichten