V.l.n.r.: Tonya White, Michiel Oderwald, Cor de Groot en Michel Kuipers. Ron Breukel ontbreekt. Foto Kees van Rongen
V.l.n.r.: Tonya White, Michiel Oderwald, Cor de Groot en Michel Kuipers. Ron Breukel ontbreekt. Foto Kees van Rongen (Foto: Kees van Rongen)

'Publiek schreeuwt ons naar finish'

  Sport

Kees van Rongen

Goede voorbereiding is zo belangrijk

"De laatste drie kilometer gaan omhoog en zijn zwaar. Het Italiaanse publiek schreeuwt je in het bergdorpje Cavalese naar de finish. Daar genieten we van," zegt Michiel Oderwald (45) van RW Rottemeren. Hij, Michel Kuipers (48), Cor de Groot (64), Ron Breukel (62) en Tonya White (56) volbrachten vorige week de langlaufmarathon Marcialonga: 70 kilometer.

Bergschenhoek - De vijf leden van RW Rottemeren reden in één auto naar Moena in Zuid-Tirol (Italië). Zo'n 4000 Italianen, 2000 Noren, 1000 Zweden en 7 Nederlanders verschenen aan de start. Doordat ter plekke geen sneeuw was gevallen, had de organisatie met sneeuwkanonnen voor geprepareerde loipes gezorgd. Zondag starten de 200 profs als eersten. "Zij hebben nog een goed spoor in de sneeuw en geen last van files onderweg. Dat was bij ons wel anders," weet Michel Kuipers. Hij vertrok nog net voor de 5800ste starter en moest zeker 2700 tragere langlaufers passeren. Uiteindelijk kwam hij in 6.13.30 uur binnen. Michel haalde een gemiddelde van 12 kilometer per uur in lastige omstandigheden. Ze passeerden 12 bergdorpjes, waar zij iedere keer luid werden aangemoedigd. "Voor de dames was dat luider dan voor de mannen, maar ja, het blijven natuurlijk Italianen," zegt Cor.

Op de heenreis hadden de vijf in Oostenrijk in uitstekende sneeuw een tocht van 20 kilometer gemaakt als oefening. Bovendien waren ze al enkele dagen voor de start in Moena om aan de hoogte te wennen. "De voorbereiding is heel belangrijk," legt Cor uit. "Alleen al met het wachsen van de ski's zijn we twee uur bezig." Voor Ron Breukel was het zijn eerste langlaufmarathon. "Ik was bang dat er niemand meer bij de finish zou staan. De avond was al gevallen. Maar die laatste honderden meters moedigden de Italianen langs de kant mij nog steeds aan. Na 9.22.33 mocht ik de medaille in ontvangst nemen." Behalve mannen deden naar schatting 900 vrouwen mee. Tonya White noteerde 7.45.43. Zij ontving een gouden medaille, omdat zij met tien marathons van de internationale federatie Worldloppet de titel 'master' behaalde. Michiel Oderwald kwam in 7.04.01 binnen en Cor de Groot noteerde: 6.50.41. "Het waren 70 barre kilometers vooral door de slechte sneeuwconditie, waardoor we ons extra moesten inspannen. De laatste drie maanden voor de marathon trainden we wel drie keer per week op de rolski's. Dat is echt wel nodig om blessures te voorkomen," meent Michiel. "De marathon zie ik als een middel, een evenement, maar het trainen is mijn doel. Het wekelijks sporten is belangrijk voor mijn gezondheid en de lol die ik er aan beleef. Toevallig ben ik ook wat kilo's kwijt geraakt."

De vijf leden leden van RW Rottemeren raden iedereen aan om kennis te maken met rolskiën, het alternatief voor langlaufen. Kennismakingsdagen zijn zaterdag 13 april en 4 mei. Geregeld worden tochten georganiseerd in de omgeving.

Meer berichten