Tom Tiegelaar kijkt uit naar de trainingsweek in Athenes.
Tom Tiegelaar kijkt uit naar de trainingsweek in Athenes. (Foto: Amel Bali)

Tom is topsporter, ondanks diabetes

  Sport

Amel Bali

Burger in het zonnetje

Tom Tiegelaar (16) gaat zijn droom verwezenlijken in Amerika. Van 5 t/m 11 juli mag hij deelnemen aan het Talent ID Camp van NOVO Nordisk in Athenes. Ondanks dat Tom een zeldzame vorm van diabetes heeft, is hij al zes jaar bezig met wielrennen. In tegenstelling tot andere wielrenners moet Tom elke dag extra rekening houden met zijn voeding. "Nu gaat het goed. Het is lastig en ik blijf heel veel experimenteren", zegt hij.

BLEISWIJK – "Na de Olympische Spelen van 2012 begon het wielrennen te kriebelen." Sinds de laatste twee seizoenen rijdt Tom landelijk. "Het rijden is ook een stuk serieuzer geworden", zegt hij. In 2018 won Tom de Grote Prijs Jan Ossendrijver. Tijdens de Ster van Berkel in 2017 werd Tom 2e. Ook kreeg hij diverse ereplekken in de internationale Tour de Junior 2018. Tijdens de Tour de Junior in het achterveld, werd Tom door een andere wielrennen geattendeerd op het Talent ID Camp van Team Novo Nordisk in Amerika. Team Novo Nordisk is een Amerikaanse wielerploeg, die in 2004 is opgericht en deelneemt in de pro-continentale wielercircuits. Het team bestaat alleen uit mensen met diabetes. Het team wil bewijzen dat je ondanks de ziekte tóch topsporter kunt zijn.

Zelf heeft Tom Diabetes MODY2 dit is dat ouderdomsdiabetes bij jonge mensen. "Als je MODY hebt, werkt je alvleesklier niet goed. Ongeveer 2% tot 3% van alle mensen met diabetes hebben MODY. Voor het wielrennen heb je snelle koolhydraten en suikers nodig, maar door mijn suikerziekte mag ik dit juist helemaal niet. Op een gegeven moment dacht ik: 'wat mag ik dan wel'? Ik ben hiervoor naar een speciale sportdiëtist gegaan. Als ik een lange training heb, dan zorg ik ervoor dat ik extra eet. Ik merk nu dat als ik train ik de koolhydraten, die langer verteerbaar zijn, wel kan nemen. Ik moet er wel op letten hoe ik ze tot me neem.

In september 2018 nam Tom contact op met NOVO Nordisk. Hij stuurde zijn trainingsschema en wedstrijdverslagen op. Het was nog even spannend of Tom toegelaten zou worden. Er zijn namelijk tussen de 150 en 200 aanmeldingen, waarvan uiteindelijk 25 wielrenners zich bij de trainingsweek mogen aansluiten. Op 6 februari kwam eindelijk de verlossende mail. Om zijn doel te verwezenlijken is Tom bezig met het zoeken naar sponsors. "Door middel van sponsoring voor kleding, fietsonderdelen en dekking van te maken kosten, wil ik mij bij het Talent ID Camp van Novo Nordisk bewijzen en mijn wielercarrière een boost geven, beter worden en onderscheidend zijn." Daarnaast heeft Tom een crowfundingactie opgestart op Talentboek, zodat ook particulieren hem kunnen ondersteunen. Voor 2019 heeft hij naast het talentenkamp ook het doel met NK rijden en internationale wedstrijden mee te doen. "Om dit te bereiken ben ik bezig met strandraces criteriums en omlopen, klassiekers, district kampioenschappen, corestabilitytrainingen, krachttraining en wekelijkse wielertrainingen.

Meer berichten