Colin tijdens een van zijn trainingen langs de Rottemeren.
Colin tijdens een van zijn trainingen langs de Rottemeren. (Foto: Jacqueline Landman)

Colin, wereldkampioen RaceRunning

  Sport

Amel Bali

Burger in het zonnetje

Colin van Tricht (13) uit Bergschenhoek heeft een lichamelijke beperking, waardoor hij afhankelijk is van een rolstoel. Toch weerhoudt dit hem niet ervan om volop te genieten van het sporten. Hij is een fanatieke Racerunner. In juli 2018 heeft hij tijdens de RaceRunners Junior Cup in Denemarken drie wereldrecords op zijn naam geschreven, in de categorie tot 14 jaar.

BERGSCHENHOEK – Colin houdt van sporten, zijn beperking weerhoudt hem er niet van om verschillende sporten te beoefenen. "Ik doe aan voetbal, judo, fietsen, zwemmen en RaceRunning", zegt Colin trots. Colin voetbalt op het schoolplein en fietst veel in zijn vrije tijd. Hij volgt ook zwemlessen en doet aan Judo bij Omnivereniging de Pont in Rotterdam. Colin werd door zijn sportbegeleider op de Mytylschool de Brug aangemoedigd om te gaan RaceRunning. Hij zag zijn talent en geloofde in hem. RaceRunning is een sport waarbij mensen met een motorische beperking door middel van een Racerunner, een driewielloopfiets, kunnen lopen of rennen. RaceRunning is als sport begonnen in 1989 in Denemarken. Sinds de zomer van 2018 is RaceRunning ook een paralympisch onderdeel van de atletiek.

Colin begon in september 2017 met RaceRunning bij Rotterdam Atletiek. Hij was meteen verkocht en al gauw bleek dat hij talent heeft. In een anderhalf jaar tijd heeft hij inmiddels 8 medailles behaald en is hij drievoudig wereldkampioen in zijn categorie. "Het leukste aan RaceRunning vind ik dat je hard kan gaan en snelheid kan maken", zegt Colin. Lange afstanden zijn favoriet bij de jonge sporter. Onlangs liep hij 10 km mee in de Lansingerland Run. "Colin startte bijna achterin en heeft meer dan de helft van de renners ingehaald", zegt moeder Jaqueline Landman. Colin is bezig om een ware ambassadeur voor het RaceRunning te worden. "Hij is de eerste Racerunner, die met de halve marathon van Oostland meedeed." Dit is zo goed bevallen, dat ze dit jaar weer aan Colin hebben gevraagd om mee te doen en om zijn vriendjes en vriendinnetjes van de RaceRunning mee te nemen. Daarnaast heeft de Traithlonvereniging in Schiebroek Colin op basis van zijn prestaties lid gemaakt van de club. Dit houdt in dat ze hem daar waar nodig is, zullen supporten en ondersteunen", zegt Landman.

Dit jaar staan er voor Colin een aantal belangrijke wedstrijden op het programma. Aanstaande zaterdag 13 april worden de Nederlandse kampioenschappen gehouden, de NNSGK Cup. Voor het eerst dit jaar worden er ook regiocompetitiewedstrijden gehouden. Deze beginnen in mei. In juli gaat Colin zijn wereldtitel in Kopenhagen verdedigen bij de wereldkampioenschappen RaceRunning. "Ik wil ook mijn persoonlijke record verbreken", zegt Colin. "Het ziet ernaar uit dat dit ook gaat gebeuren, want hij is nu tijdens de training al sneller", zegt Landman. Wij wensen Colin in ieder geval veel succes!

Meer berichten