De drukte concentreerde zich op het eiland bij de finish van het internationale roei-evenement. Foto Kees van Rongen
De drukte concentreerde zich op het eiland bij de finish van het internationale roei-evenement. Foto Kees van Rongen (Foto: Kees van Rongen)

Ongekende drukte bij Rottemeren

  Sport

Kees van Rongen

Duizenden mensen bij roeiwedstrijd

Rus, Engelsman, Spanjaard of Australiër, ze waren allemaal lovend over de accommodatie van de Willem-Alexander roeibaan. Het was afgelopen week druk op de roeibaan aan de Rottemeren bij Zevenhuizen. 712 Deelnemers uit 42 landen streden om de World Rowing Cup.

Regio - Olympisch kampioene Ilse Paulis met de Rotterdamse Marieke Keijser leverden als lichte dames dubbeltwee de beste prestatie van Nederland met een tweede plaats. "Een snelle tijd was zondag niet mogelijk," reageerde Paulis. Het publiek op het eiland kon via een groot scherm de hele wedstrijd vanaf de start twee kilometer verderop uitstekend volgen. Volgens de organisatie bezochten zeker 10.000 mensen verspreid over drie wedstrijddagen het roei-evenement. Op het eiland met de overdekte tribune en het tentendorp was ruimte voor 7.000 toeschouwers. Die mensen betaalden zondag €16,50 voor een toegangskaartje. Veel mensen besloten gratis vanaf de andere zijde de finish gade te slaan, maar hadden dan geen overzicht. Voor sportwethouder Zuidplas Jan Verbeek was dat onbelangrijk. "Door dit evenement weten nu heel veel mensen onze prachtige waterrijke gemeente te vinden." Wethouder Daan de Haas van recreatie en toerisme en bestuurslid van Recreatieschap Rottemeren benadrukte, dat het hier een prachtig stukje natuur is. "Naast het roeien kun je hier tot rust komen. Flora, fauna en mooie zonsondergangen." De natuur werd met het grootse roei-evenement nauwelijks aangetast. De drukte concentreerde zich op het eiland. Honderden vrijwilligers runden het evenement. Voor de 340 leden van studenten roeiverenigingen was om die reden een camping bij de roeibaan ingericht. Hotels en restaurants zullen zeker geprofiteerd hebben van de wereldcupwedstrijd. Duitsland kwam met de grootste delegatie van 28 ploegen, die natuurlijk de nodige begeleiding meenamen als coaches en materiaalmensen. Nederland volgde met 27 ploegen, Groot Brittannië 23 en Australië 20 teams. Landen als Hongarije, Qatar, Togo, Benin en Namibië waren ieder met slechts één atleet aanwezig. Hierdoor was de variatie van internationale deelneming wel enorm. Voor de roeiers vormden ze het laatste meetmoment in aanloop naar de WK in Oostenrijk eind augustus, waar de eerste tickets voor de Olympische Spelen in Tokio (2020) verdeeld worden.

In het weekend van 17 en 18 augustus wordt het ongetwijfeld weer druk bij de Rottemeren. Dan wordt op de roeibaan de Titan Swim gehouden, een obstakel zwemrace. Bij de eerste Titan Swim vorig jaar in Zevenhuizen deden bijna 3.000 mensen mee.

Vervolgens is op 28 september de benefietroeiwedstrijd Rotterdam Head First. Dan wordt er geroeid tegen dementie. In deze wedstrijd over 4500 meter en een sprint van 500 meter zijn alle boten toegestaan.

Meer berichten