Logo 3B-krant.nl


De start van Ondernemershuis Lansingerland is een drama. Polm denkt dat door alle conflicten de gemeente al voor 144.000 euro aan huur mist.
De start van Ondernemershuis Lansingerland is een drama. Polm denkt dat door alle conflicten de gemeente al voor 144.000 euro aan huur mist. (Foto: Gerrit van Loon)

Conflicten bij start Ondernemershuis

  Zakelijk

Door Gerrit van Loon

De geplande opening op 3 november van Ondernemershuis Lansingerland naast het gemeentehuis gaat niet door. Achter de schermen woedt, op z'n zachtst gezegd, een zakelijk conflict met de gemeente Lansingerland. Rob Polm doet een boekje open.

Bergschenhoek – Rob Polm van kwaliteitsorganisatie De Betere Schilder startte vorige jaar een v.o.f met InnerVida om het Ondernemershuis Lanisngerland op poten te zetten. Samen met nog twee initiatiefnemers zaten de bedrijven in het Businesscenter op nummer 7. Het Ondernemershuis moet op nummer 3 komen. Voor 1 oktober zou alles door de gemeente gefaciliteerd zijn. "Kijk, dat is het niet", wijst Polm. Glaspanelen ontbreken en er is geen centraal deuropeningssysteem.

"Dit zijn geen turn-key-ruimtes voor potentiële huurders, zoals wel was beloofd", aldus Polm. Hij probeerde er lange tijd uit te komen met de gemeentelijke afdeling. "Maar ambtenaren en ondernemers, dat is een wereld van verschil." Polm sprak daarom vorige week in niet mis te verstane woorden de gemeenteraad toe. Naast alle technische gebreken hekelde Polm de handelswijze. Huurders uit het Businesscenter mogen niet huren op nummer 3. "In geen van onze formele mondelinge of schriftelijke contacten is daarover gesproken."

Huurtarieven mochten niet concurreren met die van het Businesscenter. Nieuwe huurders worden consequent genegeerd. Een ondernemer kreeg na 18 dagen een mail met als antwoord: "Op dit moment zijn er geen ruimtes beschikbaar". Bijna alle ruimtes staan leeg. "Wij willen niet de hokjescultuur, gesloten ruimtes, zoals dat in veel andere bedrijfsgebouwen is. "Gezamenlijk lunchen en tafelvoetballen. Een sociale werksfeer met allerlei bedrijven. Onderhoudskosten samen delen", vertelt Polm over zijn droom.

"Van de toezeggingen die wethouder Abee op 14 september deed naar aanleiding van de vele problemen, kwam niets terecht. De gemeente dreigt zelfs met boetes en het blokkeren van toegangspassen. Onze advocaat krijgt geen antwoord op haar mails. We hebben een incassobureau op ons dak. De gezamenlijk droom is een nachtmerrie met tranen geworden. Polm hoopt op een gesprek met Abee om er alsnog uit te komen."

Reactie wethouder

Wethouder Abee: "Ik heb begrip voor de teleurstelling en emoties. Polm wil zijn droom natuurlijk meteen gerealiseerd zien. Als gemeente moeten wij verschillende belangen van meerdere partijen afwegen. We handelen hierin zorgvuldig, herkennen ons niet in de karakterisering die Polm over het proces schetst en hopen zo snel mogelijk tot een voor alle partijen werkbare, oplossing te komen."

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox