Logo 3B-krant.nl


Uit voorzorg is de doorbuiging, die in enkele platen groter is dan gebruikelijk, door een constructeur gecontroleerd, laat de aannemer weten.
Uit voorzorg is de doorbuiging, die in enkele platen groter is dan gebruikelijk, door een constructeur gecontroleerd, laat de aannemer weten. (Foto: Gerrit van Loon)

Zijn de betonnen vloeren wel veilig?

  Zakelijk

Door Gerrit van Loon

Aannemer Kroon & De Koning heeft de doorbuiging van de galerijplaten in de binnentuin aan het Rondom in Bergschenhoek laten controleren. Vanuit de gemeenteraad zijn er vragen gekomen over de betonnen vloeren in het gemeentehuis.

Bergschenhoek – Het is goed wonen in de 27 appartementen boven de Jumbo-parkeergarage in het centrum van Bergschenhoek. Toch is er een klein dingetje. De vloer van de binnentuin, de bovenkant van de ondergrondse parkeergarage, buigt zo'n 4,5 centimeter door. Een delegatie van bewoners ging in conclaaf met aannemer Kroon & De Koning uit Zwijndrecht.

In het gemeentehuis, waarvan de renovatie een dikke halve ton extra gaat kosten, is de betonnen constructie ook onderwerp van onderzoek. Alles bij elkaar opgeteld kost het Glazen Paleis bijna 43 miljoen euro. De extra kosten worden volgende week door de gemeenteraad behandeld, op aanvraag van de VVD-fractie. Leefbaar 3B dacht het boek eindelijk te hebben afgesloten, maar ziet tot hun spijt een volgend hoofdstuk aankomen.

Partij Neeleman stelt, met het instorten van de parkeergarage in Eindhoven in het achterhoofd en de brief van toenmalige minister Plasterk aan alle gemeenten, vragen over betonnen vloeren. "Is de lijst met potentieel gevaarlijke betonvloeren van gebouwen binnen de gemeente gereed?", wil raadslid Eddy Neeleman weten. En ook het aantal gebouwen die er op die eventuele lijst staan.

Het bestuursgebouw van het gemeentehuis heeft overeenkomsten met de Eindhovense parkeergarage. Zo rusten de vloeren direct op de kolommen. Daarnaast heeft het gebouw dezelfde constructie om rondingen te krijgen met de vloer, over de kolommen heen hangend. Neeleman denkt dat het plaatsen van zonnepanelen op gebouwen een risico is, evenals de belasting op vloeren door opslag in de ambtenarenvleugel. De vele mensen in de raadsfoyer doen de vloer voelbaar trillen. "Is er een maximum aantal personen en het niet mogen inzetten van een synchrone beweging van een grote groep mensen? Hoe is de veiligheid geregeld?", vraagt Neeleman.

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox