Zonnepanelen op de overkapping van het P&R-terrein bij het nieuwe NS-station. Marktpartijen worden er nog niet warm van.      PR-beeld.
Zonnepanelen op de overkapping van het P&R-terrein bij het nieuwe NS-station. Marktpartijen worden er nog niet warm van. PR-beeld. (Foto: Gerrit van Loon)

Zonnepanelen laten op zich wachten

  Zakelijk

Door Gerrit van Loon

Een meerderheid binnen de gemeenteraden van Lansingerland en Zoetermeer heeft ingestemd met zonnepanelen op de overkapping van het parkeerterrein van het nieuwe NS-station op Bleizo. De realisatie is niet makkelijk, want de marktpartijen denken anders.

Bleiswijk – Lansingerland nam al op 3 november 2016 een motie aan waarin de raad het college oproept om de overkapping van de P+R van Bleizo van zonnepanelen te voorzien. Een soortgelijke motie werd ook in de gemeente Zoetermeer aangenomen. De plannen willen nog niet vlotten. De gemeente Lansingerland ging met schetsontwerpen langs marktpartijen. Wat bleek: een haalbare businesscase is zonnepanelen op parkeerdaken nauwelijks.

"Er vonden enkele gesprekken plaats met een aantal geïnteresseerde marktpartijen. Over het algemeen ziet men mogelijkheden voor een businesscase, maar door de beperkte omvang van de hoeveelheid aan te brengen panelen en de benodigde investeringen in hulpconstructies (fietsenstallingen en carports) is het op dit moment nog de vraag of er een rendabele businesscase te realiseren is", aldus Marjolein Teunissen, hoofd afdeling Vergunningverlening & Handhaving. Ze informeerde de raad vorige week .

Anders toepassen van zonnepanelen en innovatieve oplossingen dragen misschien wel bij aan de haalbaarheid. Haar afdeling werd duidelijk dat zonder de toekenning van een SDE+subsidie er geen zonnepanelen mogelijk zijn. De schetsontwerpen van het gerenommeerde ontwerpbureau Spoorbouwmeester gaan uit van het plaatsen van zonnepanelen op respectievelijk de kap van de halte Randstadrail op het viaduct, de overdekte fietsenstallingen, de carport P+R (noordzijde) en de overdekte haltes op het busplein naast het nieuwe NS-station.

Wil de gemeente Lansingerland de subsidie binnen harken, moet het snel zijn. De aanmelding voor die zogeheten SDE-subsidie ligt tussen 13 maart en 5 april 2018. De plaatsing van de zonnepanelen moet afgerond zijn voordat station Lansingerland-Zoetermeer in gebruik wordt genomen. "Op dit moment is nog niet zeker of we deze mijlpalen halen. We weten immers nog niet of we de SDE-subsidie krijgen. Dit kan ertoe leiden dat we de zonnepanelen pas na ingebruikname van station Lansingerland-Zoetermeer realiseren", aldus Teunissen. Marktpartijen die meedoen moeten 100% ïnvesteren. In ruil daarvoor krijgen ze het exploitatierecht van de zonnepanelen voor 20 jaar. Onderdeel van die exploitatie is het onderhoud van de overkappingen. Bleizo moet eind dit jaar in gebruik zijn. Er komen in totaal 700 gratis parkeerplekken.

Meer berichten

Shopbox